Kategorier
Hudlidelser

Går bahandling med D-vitamin under jorda?

Bilde: Før og etter inntak av D-vitamin. Faksimile fra rapporten «A pilot study assessing the effect of prolonged administration of high daily doses of vitamin D on the clinical course of vitiligo and psoriasis«.

På nettstedet enebak.no har vi skrevet om flere studier som viser at D-vitamin kan gjøre psoriasispasienter 100% symptomfrie.

Tilbakemeldinger fra folk med psoriasis her i Norge tyder nå på at D-vitamin er i ferd med å bli en undergrunnsbehandling.

Studiene som er omtalt på enebak.no (her og her) er små pilotstudier, men de er entydige: Pasientene blir symptomfrie uten negative bivirkninger.

Det er folk med psoriasis som nå tar kontakt og forteller om erfaringer med vitamin D. De fleste sier at de blir symptomfrie med daglige doser mellom 10.000 og 30.000 IE vitamin D. De fleste tar også magnesium og sink i tillegg. Noen tar vitamin K2. Ingen har meldt tilbake om negative helseeffekter.

Positive «bivirkninger»

De som tar kontakt forteller derimot at de opplever positive «bivirkninger», som at håret blir tjukkere og blankere:
At håret blir tykkere når du øker D-vitaminnivået er godt beskrevet i vitenskapelig litteratur, selv om frisørene gjerne holder det hemmelig:
https://www.enebak.no/funfact-om-hartap/

Andre «bivirkninger» som meldes tilbake er klarere syn, mindre hard hud under føttene, mindre snorking om natta/stålånde om morran og lavere forbruk av fuktighetskrem. Mindre leddsmerter er nevnt av flere.
Til og med den kroniske tannsykdommen periodontitt har vist seg å gå tilbake. Dette har også ei vitenskapelig forklaring.
https://www.enebak.no/?s=Periodontitt

Det er helt klart noe på gang når det gjelder psoriasis og D-vitamin, men foreløpig skjer det bare på undergrunnsnivå. Ingen som tar kontakt ønsker å stå fram med historien sin og det skjønner jeg veldig godt.

Psoriasisforbundet kjøpt og betalt

Psoriasis- og eksemforbundet er kjøpt og betalt av legemiddelindustrien. Selv oppgir de på hjemmesida at de har minst seks store legemiddelkonsern som samarbeidspartnere:

  • Abbvie
  • Janssen
  • Leo Pharma
  • Novartis
  • Pfizer
  • Sanofi

Kilde: https://www.hudportalen.no/informasjon/om-oss/samarbeidspartnere

Vi har presentert studiene for Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) og spurt om dette er informasjon det er aktuelt å fortelle medlemmene om. Det er det absolutt ikke. PEF forholder seg til offisielle anbefalinger, får vi opplyst.

Religiøst forhold til legemidler

Det som forundrer er at medlemmene i interessegruppen ser ut til å være nærmest religiøst opptatt av leger og medisin. Hvis noen nevner andre måter å håndtere problemet på, blir stemningen ofte aggressiv.

Den kronikeren som står fram først og sakker høyt om positive erfaringer med D-vitamin må regne med å bli tatt hardt. Derfor er det lurt å gå under jorda med vitamin D. Men det ser ut til å gro godt under overflata.

Fastlegene er med

Det kanskje mest interessante er at fastlegene ser ut til å bli med på undergrunnsbehandlingen. Når du tar så store doser D-vitamin som psoriasispasientene gjør (opptil 75 ganger anbefalt dose), er det nødvendig å overvåke blodverdier jevnlig. Det er fastlegene med på, selv om de ikke har lov til å anbefale at psoriasispasenter tar store doser D-vitamin.

Dermed oppnår psoriasispasiente en medisinsk forsvarlig behandling med D-vitamin uten at legen risikerer å miste autorisasjonen.

Vi samler erfaring

Selv om pilotstudiene på vitamin D og psoriasis er entydig positive blir det ikke forsket videre på disse resultatene.

Derfor er det positivt at vi har mulighet til å samle erfaringer fra virkeligheten. Erfaringer vil neppe trumfe «vitenskapelige bevis» fra legemiddelindustriens forskning, som konkluderer med det motsatte.

Erfaringer fra virkeligheten ser ut til å virke i virkeligheten.

Hvis noen vil dele erfaringer om psoriasis og D-vitamin på godt og vondt, tar vi gjerne mot epost til john.enebak@ntebb.no. Vi holder det mellom oss. Det er unødvendig å lage bølger.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

%d bloggere liker dette: