Kategorier
Tips

Funfact om hårtap

Når nivået av vitamin D i kroppen faller, faller også håret av. Vitenskapelige studier har også vist at håret kommer tilbake når D-vitaminnivået øker.

Hårtap blir verre om vinteren, fordi D-vitaminnivået synker (D-vitamin lages hovedsakelig av sola i huden og sola i Norge er for svak mellom september og april).

Når sluken i dusjen begynner å gå tett med hår, kan det være et signal om at det er på tide å starte med D-vitamintilskudd.

Det finnes lite informasjon om sammenhengen mellom vitamin D og håravfall på norsk. Ved å googler hair loss vitamin D deficiency, kommer det opp masse treff med vitenskapelig litteratur som forklarer sammenhengen på engelsk. En av artiklene sier dette (googleoversatt):

"Vitamin D brukes i huden av keratinocytter. Dette er hudceller som behandler keratin, et protein i hår, negler og hud. Når kroppen ikke har nok D-vitamin, har keratinocytter i hårsekkene problemer med å regulere hårvekst og håravfall."

Løste problemet med tilskudd

En annen vitenskapelig rapport forteller om hvordan vi igjen kan få håret til å gro ved å øke D-vitaminnivået med D-vitamintilskudd. Det folk ikke er klar over, er at det må mye større doser til for å kurere D-vitamnmangel enn det helsemyndighetene anbefaler.

Konklusjonen i denne studien sier at:

"Vitamin D-tilskudd ble foreskrevet som orale tabletter på 50 000 IE ukentlig i tre måneder. Daglig vedlikeholdsdose på 1000 IE ble deretter foreskrevet. Forbedring ble registrert fra den første måneden, og utmerket resultat ble oppnådd etter tre måneders daglig tilskudd"

En annen studie fra India bekrefter også at håret igjen begynte å gro tilfredsstillende når pasientene fikk D-vitamintilskudd.

"Bruk av oral vitamin D3 (200 000 IE, hver fjortende dag) i 3 mnd resulterte i betydelig forbedring i gjenvekst av hår hos pasienten med TE (diffust hårtap)."

Vitamin D også er viktig for å huden og neglene, fordi det er samme type celler (keratinocytter) som vedlikeholder både hud, negler og hår. Lite vitamin D gjør at huden fornyer seg sakte og etter hvert fremstår både tørr og gusten. Den som vil beholde en stram og ungdommelig hud med frisk farge, bør du absolutt ikke satse på D-vitaminmangel.

Neglene blir også fortere grå og slitt og brekker lettere hos de som har D-vitaminmangel.

Må mye til for å kurere D-vitamimangel

Som det går fram av de vitenskapelige studiene lenger oppe i teksten, bruker legene doser med vitamin D som går litt utenpå det norske myndigheter anbefaler. Den ene studien brukte tilsvarende 6.000 IE vitamin D pr. dag. Den andre dobbelt så mye: 12.000 IE vitamin D pr. dag. Blodverdiene som ble målt etter forsøkene er godt innafor trygge rammer i begge rapporter.

Helsedirektoratet sier også at det aldri er registrert negative helseeffekter av daglige tilskudd D-vitamin på 10.000 IE (250 mikrogram).

Den norske legeforening anbefaler medlemmene sine å bruke enkeltdoser med 50.000-100.000 IE vitamin D for å kurere D-vitaminmangel raskt.

Vitamin D er vitenskap og biokjemi, ikke kjerringråd og naturmedisin. D-vitamintilskudd er råvaren til et hormon som kontrollerer 3.000 gener. Blant disse 3.000 genene er også genet som får hårproduserende celler (keratinocytter) til å formere seg. Når vi har D-vitaminmangel får ikke kroppen til å skru på genet som styrer produksjon av hår. Da begynner vi å røyte.

D-vitamin er dårlig bussiness

Hvorfor hører vi aldri noe om betydningen av D-vitamin for hud og hår? Det kan du tenke deg fram til helt selv: De som lever av å fikse det livløse håret ditt i dyre dommer har ingen interesse av å fortelle deg at du kan fikse det selv for et par kroner dagen.

Siden huden også består av keratinocytter, vil det si at det er D-vitamin som bestemmer hvordan huden ser ut og henger sammen. Hvis cellene i huden ikke får fatt i D-vitamin, blir det produsert for få nye hudceller. Da blir de gamle hengende og lager et skall for å beskytte kroppen. Dette skallet ser ikke pent ut. Huden blir også lekk og fuktigheta siver ut og gjør huden tørr og sprukket.

Dermed kan du tenke deg hvordan kosmetikkindustrien ser på D-vitamin. Når D-vitaminnivået går opp, går salget av hudkrem ned. Det blir færre rynker å glatte ut med kostbart Lurium2000X.

Hvis du øker D-vitaminnivået ditt til øvre halvdel av normalområdet (mellom 100 og 150 nmol/L), vil du raskt merke endring både i huden og håret. Siden det er et lag med hud som beskytter hornhinna på øyet, vil høyere D-vitaminnivå også gjøre at synet blir klarere. Du vil ikke se sterkere, men klarere. Hudlaget på øyet blir rett og slett fornyet raskere når du har høyt D-vitaminnivå og rekker ikke å bli stivt og ugjennomsiktig.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: