paramedic checking on a woman

Forbruket av vitamin D varierer

Forbruket av vitamin D varierer. Det betyr også at behovet for vitamin D varierer etter hvordan helsa de er.

Hvis du plutselig blir skada eller infisert av virus øker forbruket. Da må du ha et lager med vitamin D hvis du ikke skal gå tom. Nesten halvparten av oss har mangel.

Kroppen er avhengig av å lagre vitamin D, fordi både tilgangen og forbruket varierer. Normalt produseres vitamin D i huden med stråling fra sola. I perioder uten sol, er det viktig å ha et velfylt lager.

Et sted må vitamin D lagres. Mesteparten lagres i levra, men mye kan forsvinne inn i fettvevet før det kommer så langt. Vitamin D som havner i fettvevet blir rimelig låst inntil det blir ødelagt og forsvinner.

Hvor mye vitamin D som kal lagres vet ingen. Det spiller heller ikke så stor rolle, for vitamin D har utgått dato. Enten du fyller opp med 200.000 IE eller 600.000 IE, er lageret tomt innen tre måneder uten etterfylling.

I Norge blir D-vitaminmangel definert ut fra en blodverdi. Har du under 30 nmol/L, blir det definert som mangel. Det sier ikke så mye om hvordan det står til med lagerbeholdninga.

Blodverdien sier mest om forbruket akkurat nå. Har du ei betennelse i kroppen, eller du har brukket beinet, synker nivået i blodet fordi forbruket av vitamin D øker.

Forbruket varierer

Forbruket av vitamin D varierer altså med helsa. Blir du alvorlig skada i ei trafikkulykke, er det som regel mye muskler og bein som må repareres. Da øker forbruket av vitamin D dramatisk og det blir henta fra lageret (kall det en omvendt osteoporoseeffekt: Vitamin D gjenoppbygger bein og muskler).

Blir du alvorlig skada, synker D-vitaminstatusen med 50% på 24-48 timer, ifølge Dr L. Ray Matthews. Har du da ikke noe på lager, øker sjansen for å dø på sykehuset og utkommet av rehabiliteringen blir mye dårligere.

Eksperten i Atlanta

Dr. L. Ray Matthews i Atlanta har forska mye på akkurat det der og regnes som en av dem som vet mest om vitamin D i verden.

Dette er Matthews:
https://www.linkedin.com/in/leslie-ray-matthews-m-d-facs-fccm-retired-a9878433

Ganske ferskt intervju med Matthews:
https://www.ourtimepress.com/can-vitamin-d3-be-used-as-a-bridge-to-contain-the-coronavirus/

Litt anekdotisk om Dr. Matthews
https://1513wellness.com/power-of-vitamin-d/

I en studie som ble publisert i American Journal of Surgery, fant Dr. Matthews at mange pasienter innlagt på Grady ICU led av store mangler i vitamin D. Hans forskning viste at pasientens vitamin D-nivå har en tendens til å synke med 50% innenfor deres første 24-48 timene på sykehuset, noe som betyr at pasienter som kommer inn med allerede lave vitamin D-nivåer hadde høyere risiko for alvorlig sykdom eller til og med død. Etter å ha implementert en vitamin D-protokoll for alle kritisk syke pasienter, var Grady Hospital vitne til 42% reduksjon i dødeligheten.

Matthews undersøkelse av reduksjonen i d-vitaminstatus på pasienter i traumemottak:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3992708/pdf/nihms564396.pdf
Matthews har også undersøkelser av konsekvensen av å sikre tilgang av vitamin D i traumepqsienter:

Moderat til alvorlig vitamin D-mangel øker liggetiden hos pasienter ved kirurgisk intensivavdeling, intensivbehandling, behandlingskostnad og dødelighet. Derfor bør vitamin D-status screenes hos alle pasienter med kirurgisk intensivavdeling ved innleggelse, og potensielt behandles selv når et serumnivå på under 40 ng/ml er identifisert. Ytterligere studier er nødvendig for å bestemme den optimale behandlingen for denne potensielle risikofaktoren hos pasienter med kirurgisk intensivavdeling.

Dr. L. Ray Matthews

Mer forskning fra Matthews fra GoogleScholar. En av rapportene i lista er en oppsiktsvekkende rapport om virkningen på rehabilitering av hjerneskader.
https://scholar.google.com/scholar?hl=no&as_sdt=0%2C5&q=ray+matthews+vitamin+d&btnG=

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.