Kategorier
Om vitamin D

Myndighetene gir folk frykt for vitamin D

Vitamin D er et hormon og har ikke noe å gjøre i hylla for kosttilskudd. Vitamin D er signalstoffet kroppen bruker når den skal reparere seg selv.

Når vi soler oss om sommeren, lager kroppen vitamin D i huden i store mengder. En halvtime i sola gir deg like mye D-vitamin som det er i ei halv flaske tran. Hvorfor sprer myndighetene frykt for vitamin D med skrekkhistorier om forgiftning og død?

Folk flest vet veldig lite om vitamin D. Hovedårsaken er selvsagt at det finnes svært lite informasjon å få fatt i. Mangel på informasjon avler frykt for vitamin D. Uansett hvor du finner informasjon, henger det på en advarsel som sier at for mye vitamin D fører til alvorlige sykdommer og død. Dokumentasjon for påstanden finnes knapt.

Her har du noen enkle fakta om vitamin D:

Vitamin D er ikke farlig før du stapper i deg perverse mengder over lang tid. Det samme gjelder for vitamin D som salt, vann og fluortabletter: Alt for mye er skadelig. De stadige advarslene om at du kan dø av forgiftning hvis du tar for mye tilskudd av vitamin D er vås. Det er registrert to dødsfall av D-vitaminforgiftning: En gutt som fikk tilsvarende 31.500 skjeer tran på 21 dager og en 84-åring som fikk 12.000 skjeer tran på fire måneder.

Vitamin D er et hormon. At vitamin D er et vitamin, er ei 100 år gammel misforståelse. Vitamin D er et viktig signalstoff, som kroppen må ha for å få satt i gang mange viktige prosesser i kroppen. De viktigste oppgavene til hormonet vitamin D er å styre kroppens evne til å bygge beinmasse og styre immunforsvaret. Er det lurt å frykte et hormon som kroppen lager selv i store mengder?

LES MER: Vitamin D mangel kan skade både gravide og spedbarn

Vitamin D er ikke et legemiddel. Kroppen produserer ikke legemidler selvl. Hvis kroppen har tilgang til vitamin D, vet den selv hva den skal bruke stoffet til uten at den trenger å få det bevist av eksperter i vitenskapelige undersøkelser. Leger prøver å finne ut om de kan bruke vitamin D som medisin mot sykdommer. De mislykkes hver gang og konklusjonen er at "Vitamin D virker ikke mot noe". Ekspertene har glemt at tilskudd av vitamin D bare virker mot vitamin D mangel.

Knapt noen forsker på vitamin D mangel

Vitamin D handler om mangel, ikke tilskudd. Enten har du for lite vitamin D, eller så har du nok vitamin D. Er det ikke rart at napt noen forsker på vitamin D mangel? Er det ikke interessant å finne ut hvordan det går med utviklingen av brystkreft hos kvinner som ikke har vitamin D mangel? Det er det ingen som forsker på. Spørsmålet fra legene er «hva skjer hvis vi gir damene 2.000 IE vitamin D i tilskudd i tre måneder?

Svaret er at det skjer ingen ting. Hvis du skal kurere vitamin D mangel, må du ta minst 6.000 IE pr dag i åtte til 12 uker før du kommer opp på et optimalt nivå, ifølge legene i Endocrine Society. Ifølge norske leger kan et så høyt inntak føre til alvorlige skader. Dette er anbefalingen fra Endocrine Society:

Behovet for tilskudd er forskjellig. Folk i risikogruppene trenger mer: Overvektige, eldre, mørkhuda og diabetikere (Kilde: Helsedirektoratet.)

Hvordan kan en liten gruppe kostholdseksperter i Helsedirektoratet bestemmme at alle har behov for tilskudd av 400 internasjonale enheter (IE) vitamin? De sier selv at risikogruppene trenger mer enn 400 IE vitamin D, men vil ikke si det til dem det gjelder. Årsaken er trolig at 400 IE vitamin D er nøyaktig innholdet i ei skje tran og mer enn ei skje tran er farlig.

17.000 endokrinologer (leger som er spesialister på hormonsykdommer) i Endocrine Society mener at du trenger mellom 2000 IE og 10000IE vitamin D hver dag i tilskudd. Hvem tror du mest på? Leger eller kostholdseksperter?

Dette er anbefalingen fra legene i Endocrine Society:

Den internasjonale legeforeningen Endocrine Society, som organiserer 17.000 endokrinologer, anbefaler 6.000 IE pr. dag i åtte uker for å kurere D-vitaminmangel. De mener at vi først må fylle lageret med vitamin D, før det er noe poeng i å begynne å ta daglige tilskudd. For å fylle på lageret, trengs store tilskudd i åtte uker, mener legene. Selv for daglige tilskudd er anbefalingen for normalt friske personer fem ganger så høy fra Endocrine Society som fra norske myndigheter.

Vi foreslår at alle voksne som har vitamin D-mangel behandles med 50.000 IE vitamin D2 eller vitamin D3 en gang i uken i 8 uker eller tilsvarende 6000 IE vitamin D2 eller vitamin D3 daglig for å oppnå et blodnivå på vitamin D over 75 nmol/L, etterfulgt av vedlikeholdsbehandling på 1500–2000 IE pr. dag.

Anbefaling fra Endocrine Society

  • DETTE ER VITAMIN D:
  • Vitamin D er et steroidhormon som huden lager med UVB-stråler fra sola.
  • 90% av behovet for vitamin D blir dekt fra sola.
  • D-vitaminmangel er en hormonmangel som påvirker det endokrine systemet.
  • – D-Vitaminmangel fører til dårligere beinhelse og er knyttet til utviklingen av autoimmune sykdommer, kreft og hjerte-/karsykdommer.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: