Kategorier
Graviditet

Fluor eller D-vitamin etter tannpussen?

Foreldre er som regel nazi med fluor når ungene skal legge seg. Enn om foreldrene hadde vært like nøye med vitamin D til ungene? Det kunne ha gitt ungene enda finere tenner, enda mindre karies og foreldrene hadde trolig spart en formue i tannregulering.

Dette er ikke reklame for noe som helst. Vitamin D er gratis, bare du har mulighet til å sole deg. D-vitaminkrigeren informerer bare om god helse. Det oppnår du ved å kurere D-vitaminmangel.

Allerede 12 døgn etter unnfangelse begynner hormonet kalsitriol (som kroppen lager av vitamin D) å programmere tannhelsa til ungene. Er det for lite kalsitriol til stede under svangerskapet, blir ungene disponert for dårlig tannhelse i tillegg til mye annet ball.

LÆR MER: Dette er D-vitaminmangel

Resultatet av D-vitaminmangel hos barn blir skjeve tenner, tynn tannemalje, karies og høy risiko for at tennene vil smuldre opp senere i livet. Selv om ungen får jevnlig påfyll av fluor hver dag.

Myndighetene i Norge har anbefalt fluortannkrem til alle helt fra flourtannkremen ble reseptfri i 1971, 20 år etter at fluortannkrem slo gjennom i USA. Siden da har det blitt klart at et høyt D-vitaminnivå er det som styrker tennene innenfra og sørger for at tannsubstansen ikke brytes ned. Det har ikke nådd ut til tannlegene.

LÆR MER: Fem skjeer tran er for lite

Jeg hørte tilfeldigvis et intervju på radioen i morges. Det var en tannpleier som fortalte at han måtte til tannlegen fordi det var ei tann som hadde sprukket. Han bannet på at han hadde vedlikeholdt tanngarden etter alle kunstens regler i alle år og var fortvilet over at det tydeligvis ikke var nok til å holde tanngarden fri for forfall. Han hadde neppe hørt om vitamin D.

Tannpleieren er trolig enda et offer for lav vitamin D-status i yngre år. Og situasjonen blir ikke bedre, skal vi tro forskerne bak en samleundersøkelse fra 2012 med 3.000 unger som deltakere. Undersøkelsen slår fast at forfallet i gebisset ble redusert med 50% når nivået med vitamin D i blodet økte.

Karies øker tross mer tannpuss

Antall unger med hull i tennene øker helt likt med økningen i D-vitaminmangel. Likevel er det mange leger som hevder at vitamin D ikke har noe med saken å gjøre. Forskjellige forskere har til og med gått gjennom samme materiale og kommet til to vidt forskjellige konklusjoner.

Tannlegene bak undersøkelsen jeg nevnte, mener at gravide bør heve statusen for D-vitamin mens vi venter på enda mer forskning. Indikasjonene er klare og det kan uansett ikke skade å være på den sikre siden, mener legene. Å kurere D-vitaminmangel vil aldri skade noen. Det koster to kroner dagen og bør være ei billig forsikring mot dårlige tenner og svak helse for ungene senere i livet.

Barn som har vitamin D-mangel har dårlig og forsinket tannutbrudd og er utsatt for tannkaries.

Dr. Michael Hollick, professor i medisin ved Boston University Medical Center.

Avisa til Den norske tannlegeforening og forskningsmagasinet Forskning.no skrev i 2019 også om en undersøkelse gjennomført av danske forskere som kom til akkurat samme resultat.

  • DETTE ER VITAMIN D:
  • Vitamin D er et steroidhormon som huden lager med UVB-stråler fra sola.
  • 90% av behovet for vitamin D blir dekt fra sola.
  • D-vitaminmangel er en hormonmangel som påvirker det endokrine systemet.
  • D-Vitaminmangel fører til dårligere beinhelse og er knyttet til utviklingen av autoimmune sykdommer, kreft og hjerte-/karsykdommer.

Rent teknisk…

Rent teknisk forklart, er det cellene som bygger tenner som trenger hormonet vitamin D for å fungere bra. Disse cellene heter ameloblaster og odontoblaster og bygger henholdsvis emaljen og selve tannbeinet inni emaljen (dentin). Cellene har kontakter der hormonet vitamin D kan koble seg på (VDR).

Jobben til hormonet vitamin D er å aktivere gener i cellene der det kobler seg på. Uten at vitamin D er til stede for å starte og stoppe kjemiske reaksjoner i ameloblastene og odontoblastene, kan resultatet i beste fall bli uforutsigbart. Det blir i alle fall bygget litt på lykke og fromme og resultatet kan bli både behov for regulering og emalje som flasser av tanna.

Slik kan D-vitaminmangel kureres

Det vi oppnår ved å starte med vedlikeholdstilskudd av vitamin D før D-vitaminmangel er kurert, er rett og slett bare å vedlikeholde D-vitaminmangel. Aller først må lageret med vitamin D fylles opp sånn at nivået med vitamin D i blodet blir bra. Det kan ta flere måneder med høye doser vitamin D.

Den internasjonale legeforeningen Endocrine Society, som organiserer 17.000 endokrinologer, anbefaler 6.000 IE pr. dag i åtte uker for å kurere D-vitaminmangel. De mener at vi først må fylle lageret med vitamin D, før det er noe poeng i å begynne å ta daglige tilskudd.

Vi foreslår at alle voksne som har vitamin D-mangel behandles med 50.000 IE vitamin D2 eller vitamin D3 en gang i uken i 8 uker eller tilsvarende 6000 IE (150 mikrogram) vitamin D2 eller vitamin D3 daglig for å oppnå et blodnivå på vitamin D over 75 nmol/L, etterfulgt av vedlikeholdsbehandling på 1500–2000 IE pr. dag.

Anbefaling fra Endocrine Society

Slik kan tilskudd virke

Grafen under viser hvordan det gikk det da forskere ved Universitetet i Oslo testa ut oppskrifta fra Endocrine Society for å kurere D-vitaminmangel i ei gruppe idrettsfolk. Gruppa markert med røde streker fikk 76 mikrogram vitamin D hver dag i åtte uker. Gruppa markert med grønne streker fikk 152 mikrogram (tilsvarende 75 og 15 skjeer tran) mens gruppa markert med blå streker ikke fikk noe tilskudd. Den vannrette aksen markerer hvor mye vitamin D deltakerne har i blodet ved oppstart og avslutning av undersøkelsen.

Diagram D-status

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: