Kategorier
forskning Graviditet Tips

Fant at 6.000 IE bør være minimum tilskudd

Canadiske forskere som testa tilskudd med vitamin D på 3.800 deltakere fant at 6.000 IE vitamin D er nødvendig for å oppnå optimalt nivå vitamin D i blodet. Overvektige og folk med magetrøbbel kan behøve mer.

At det er forsvarlig med store engangsdoser vitamin D for å kurere D-vitaminmangel er godt dokumentert. Til og med Den norske legeforening anbefaler megadoser med vitamin D for å kurere D-vitaminmangel.

Hvor store daglige tilskudd som er nødvendig for å holde nivået med vitamin D på et naturlig nivå er det forska mindre på.

Kanadiske forskere testa i 2017 tilskudd opptil 15.000 IE vitamin D i en befolkning på 3.800 personer over 18 måneder. Hvor mye må egentlig til for å holde et naturlig nivå på over 100 nmol/L? Resultatene overrasket forskerne.

Da canadierne talte opp resultatet fra undersøkelsen, fant de at:

  • Tilskudd på inntil 1.000 IE vitamin D ga ingen økning i blodnivået på vitamin D.
  • Deltakere med normal BMI som tok 6.100 IE i tilskudd i gjennomsnitt pr. dag økte blodnivået fra 92 til 131 nmol/L
  • Deltakere med høyere BMI som tok 7.-8-000 IE vitamin D pr. dag i snitt sleit med å få blodnivået over 100 nmol/L og hadde behov for større tilskudd enn folk med lav BMI.
  • 70% av deltakerne i undersøkelsen greide å nå nivå over 100 nmol/L. 25% nådde nivå over 125 nmol.
  • Høyeste nivå i undersøkelsen var 250 nmol/L uten at det viste tegn til negative effekter. I Canada regnes 500 nmol/L som øvre trygge grense for blodnivå vitamin D. I Norge regnes 375 nmol/L som trygg øvre grense for vitamin D i blodet.
  • Ingen av deltakerne i undersøkelsen viste negative reaksjoner på tilskuddene de fikk.

Naturlig blodnivå for vitamin D regnes ut fra nivået hos nomadefolk i Sentral-Afrika. Kroppen lager vitamin D når stråler fra sola treffer huden og ingen i verden får mer sol enn nomadene som lever i Afrika. Nivået av vitamin D hos nomadene i Afrika er mellom 100 og 150 nmol/L. For gravide er det naturlige nivået høyere.

Gravide kan trenge tilskudd på over 200 mikrogram vitamin D

Hvis du ser på grafen under kan det være interessant å legge merke til at nesten ingen gravide har et naturlig nivå under 100 nmol/L. Hvis den canadiske undersøkelsen stemmer, skulle det bety at gravide har behov for tilskudd med vitamin D godt over 200 mikrogram for å oppnå naturlig nivå. Blodnivået hos foster utgjør bare 65% av nivået hos mor. Hvis fosteret skal unngå det som regnes som D-vitaminmangel i Norge, bør nivået hos mor uansett ligge over 100 nmol/L.

Grafen viser det naturlige blodnivået vitamin D hos nomader i Afrika. Navnet på stammene til venstre. Antall fra hver stamme til høyre. Aksen under grafen viser nivået nmol/L. 50 nmol/L (rød loddrett strek) regnes som tilstrekkelig i Norge. Grafen er hentet fra en artikkel hos den canadiske organisasjonen Grassroot Health

Forskere i Canada testa daglige tilskudd opptil 15.000 IE vitamin D i en befolkning på 3.900 personer. Resultatene er oppsiktsvekkende. Særlig når du ser resultatet i forhold til anbefalingen fra norske myndigheter om å ta 400 IE vitamin D pr. dag.

Dette er i korte trekk resultatene fra den canadiske undersøkelsen.

  • Overvektige trenger to til tre ganger så høyt tilskudd av vitamin D for å oppnå samme blodverdi som deltakere med normal BMI.
  • Tilskudd opptil 15.000 IE vitamin D viste ikke tegn til negative effekter.
  • BMI under 25 trenger i snitt 6.000 IE vitamin D for å oppnå blodnivå over 100 nmol/L
  • BMI inntil 30 trenger i snitt 7.000 IE vitamin D for å oppnå over 100 nmol/L
  • BMI over 30 trenger i snitt 8.000 IE vitamin D for å oppnå over 100 nmol/L

Kildematerialet til undersøkelsen:

  1. Manson JE, Shari S., Bassuk SS. Vitamin D research and clinical practice at a crossroads. JAMA 2015; 313(13):1311-2 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  2. Meyer HE, Holvik K, Lips P. Should vitamin D supplements be recommended to prevent chronic diseases? BMJ 2015; 350:h321 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  3. Holick MF. Vitamin D is not as toxic as was once thought: A historical and an up-to-date perspective. Mayo Clin Proc 2015; 90(5):561-4; PMID:25939933; https://doi.org/10.1016/j.mayocp.2015.03.015 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  4. Heaney RP. Toward a physiological referent for the vitamin D requirement. J Endocrinol Invest 2014; 37(11):1127-30; PMID:25308199; https://doi.org/10.1007/s40618-014-0190-6 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  5. Hossein-nezhad A, Spira A, Holick MF. Influence of Vitamin D status and Vitamin D3 supplementation on genome wide expression of white blood cells: A randomized double-blind clinical trial. Plos One 2013; 8(3):e58725; PMID:23527013; https://doi.org/10.1371/journal.pone.0058725 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  6. Holick MF. Vitamin D: importance in the prevention of cancers, type 1 diabetes, heart disease, and osteoporosis. Am J Clin Nutr 2004; 79(3):362-71; PMID:14985208 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  7. Hollis BW, Johnson D, Hulsey TC, Ebeling M, Wagner CL. Vitamin D supplementation during pregnancy: double-blind, randomized clinical trial of safety and effectiveness. J Bone Miner Res 2011; 26(12):3001; https://doi.org/10.1002/jbmr.537 [Crossref][Web of Science ®][Google Scholar]
  8. Luxwolda MF, Kuipers RS, Kema IP, van der Veer E, Dijck-Brouwer DA, Muskiet FA. Vitamin D status indicators in indigenous populations in East Africa. Eur J Nutr 2013; 52(3):1115-25; PMID:22878781; https://doi.org/10.1007/s00394-012-0421-6 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  9. Vieth R. Vitamin D supplementation, 25-hydroxyvitamin D concentrations, and safety. Am J Clin Nutr 1999; 69(5):842-56; PMID:10232622 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  10. Hathcock JN, Shao A, Vieth R, Heaney R. Risk assessment for vitamin D. Am J Clin Nutr 2007; 85:6-18; PMID:17209171 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  11. Holick MF, Binkley NC, Bischoff-Ferrari HA, Gordon CM, Hanley DA, Heaney RP, Murad MH, Weaver CM and Endocrine Society. Evaluation, treatment, and prevention of vitamin D deficiency: an Endocrine Society clinical practice guideline. J Clin Endocrinol Metab 2011; 96(7):1911-30; PMID:21646368; https://doi.org/10.1210/jc.2011-0385 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  12. Dudenkov DV, Yawn BP, Oberhelman SS, Fischer PhR, Singh RJ, Cha SS, Maxson JA, Quigg SM, Thacher TD. Changing Incidence of Serum 25-Hydroxyvitamin D Values Above 50 ng/mL: A 10-Year Population-Based Study. Mayo Clin Proc 2015; 90(5):577-86; PMID:25939935; https://doi.org/10.1016/j.mayocp.2015.02.012 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  13. Perez-Barrios C, Hernández-Alvarez E, Blanco-Navarro I, Perez-Sacristan B, Granado-Lorencio F. Prevalence of hypercalcemia related to hypervitaminosis D in clinical practice. Clin Nutr 2016; 35(6):1354-8; PMID:26995293; https://doi.org/10.1016/j.clnu.2016.02.017 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  14. Holick MF. Sunlight and Vitamin D, both good for cardiovascular health. J Gen Intern Med 2002; 17(9):733-5 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  15. Stamp TC, Haddad JG, Twigg CA. Comparison of oral 25-hydroxycholecalciferol, vitamin D, and ultraviolet light as determinants of circulating 25-hydroxyvitamin D. Lancet 1977; 1(8026):1341-3; PMID:69059; https://doi.org/10.1016/S0140-6736(77)92553-3 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  16. Krause R, Bühring M, Sharma AM, Hopfenmüller W, Chen TC, Holick MF. UV Irradiation and Blood Pressure-the Role of Vitamin D in Essential Hypertension. Biologic Effect of Light; Springer Science plus Business Media New York; 1998:249-55 [Google Scholar]
  17. Heaney RP, Dowell MS, Hale CA, Bendich A. Calcium absorption varies within the reference range for serum 25-hydroxyvitamin D. Am J Clin Nutr 2003; 22(2):142-6 [Taylor & Francis Online][Google Scholar]
  18. Ekwaru JP, Ohinmaa A, Veugelers PJ. The effectiveness of a preventive health program and vitamin D status in improving health-related quality of life of older Canadians. Qual Life Res 2015; 25(3):661-8; PMID:26282006; https://doi.org/10.1007/s11136-015-1103-7 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  19. Veugelers PJ, Pham TM, Ekwaru JP. Optimal Vitamin D supplementation doses that minimize the risk for both low and high serum 25-Hydroxyvitamin D concentrations in the general population. Nutrients 2015; 7(12):10189-208; PMID:26690210; https://doi.org/10.3390/nu7125527 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  20. Holick MF, Chen TC. Vitamin D deficiency: a worldwide problem with health consequences. Am J Clin Nutr 2008; 87(4):1080S-86S; PMID:18400738 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  21. Wortsman J, Matsuoka LY, Chen TC, Lu Z, Holick MF. Decreased bioavailability of vitamin D in obesity. Am J Clin Nutr 2000; 72(3):690-3; PMID:10966885 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  22. Andersen CJ, Murphy KE, Fernandez ML. Impact of Obesity and Metabolic Syndrome on Immunity. Adv Nutr 2016; 7:66-75; https://doi.org/10.3945/an.115.010207 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  23. Bashir M, Prietl B, Tauschmann M, Mautner SI, Kump PK, Treiber G, Wurm P, Gorkiewicz G, Högenauer C, Pieber TR. Effects of high doses of vitamin D3 on mucosa-associated gut microbiome vary between regions of the human gastrointestinal tract. Eur J Nutr 2016; 55(4):1479-89; PMID:26130323; https://doi.org/10.1007/s00394-015-0966-2 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  24. Charles JF, Ermann J, Aliprantis AO. The intestinal microbiome and skeletal fitness: Connecting bugs and bones. J Clin Immunol 2015; 159(2):163-9; https://doi.org/10.1016/j.clim.2015.03.019 [Crossref][Web of Science ®][Google Scholar]
  25. Canadian Digestive Health Foundation. Digestive disorders: 2009. http://www.cdhf.ca/en/statistics [Google Scholar]
  26. Del Pinto R, Pietropaoli D, Chandar AK, Ferri C, Cominelli F. Association between inflammatory bowel disease and Vitamin D deficiency: A systematic review and meta-analysis. Inflam Bowel Dis 2015; 21(11):2708-17; https://doi.org/10.1097/MIB.0000000000000546 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  27. Zanchetta MB, Longobardi V, Bai JC. Bone and celiac disease. Curr Osteoporos Rep 2016; 14(2):43-8; PMID:26875096; https://doi.org/10.1007/s11914-016-0304-5 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  28. Heikkila K, Pearce J, Maki M, Kaukinen K. Celiac disease and bone fractures: a systematic review and meta-analysis. J Clin Endocrinol Metab 2015; 100(1):25-34; PMID:25279497; https://doi.org/10.1210/jc.2014-1858 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  29. Farraye FA, Nimitphong H, Stucchi A, Dendrinos K, Boulanger AB, Vijjeswarapu A, Tanennbaum A, Biancuzzo R, Chen TC, Holick MF. Use of a novel vitamin D bioavailability test demonstrates that vitamin D absorption is decreased in patients with quiescent Crohn’s disease. Inflamm Bowel Dis 2011; 17(10):2116-21; PMID:21910173; https://doi.org/10.1002/ibd.21595 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  30. McDonnell SL, Baggerly C, French CB, Baggerly LL, Garland CF, Gorham ED, Lappe JM, Heaney RP. Serum 25-Hydroxyvitamin D Concentrations ≥ 40 ng/ml Are Associated with >65% Lower Cancer Risk: Pooled Analysis of Randomized Trial and Prospective Cohort Study. Plos One 2016; 11(4):e0152441; PMID:27049526; https://doi.org/10.1371/journal.pone.0152441 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  31. Taal M, Tomson CH. Clinical Practice Guidelines for the Care of Patients with Chronic Kidney Disease. UK Renal Association Clinical Practice Guidelines: 2007. 4th Edition. www.renal.org/guidelines [Google Scholar]
  32. Wayne P. Defining, establishing and verifying reference intervals in the clinical laboratory; approved guideline. Clinical and laboratory Standards Institute: 2008. C28-A3. Third edition CLSI document 3ed [Google Scholar]
  33. Foley K, Boccuzzi L. Urine calcium: laboratory measurement and clinical utility. Lab Med J 2010; 41:683-6; https://doi.org/10.1309/LM9SO94ZNBHEDNTM [Crossref][Web of Science ®][Google Scholar]

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: