Hjem forskning Fant at 6.000 IE bør være minimum tilskudd

Fant at 6.000 IE bør være minimum tilskudd

180
three women standing on ground with crowd
Photo by Wendy Wei on Pexels.com

Canadiske forskere som testa tilskudd med vitamin D på 3.800 deltakere fant at 6.000 IE vitamin D er nødvendig for å oppnå optimalt nivå vitamin D i blodet. Overvektige og folk med magetrøbbel kan behøve mer.

At det er forsvarlig med store engangsdoser vitamin D for å kurere D-vitaminmangel er godt dokumentert. Til og med Den norske legeforening anbefaler megadoser med vitamin D for å kurere D-vitaminmangel.

Hvor store daglige tilskudd som er nødvendig for å holde nivået med vitamin D på et naturlig nivå er det forska mindre på.

Kanadiske forskere testa i 2017 tilskudd opptil 15.000 IE vitamin D i en befolkning på 3.800 personer over 18 måneder. Hvor mye må egentlig til for å holde et naturlig nivå på over 100 nmol/L? Resultatene overrasket forskerne.

Da canadierne talte opp resultatet fra undersøkelsen, fant de at:

  • Tilskudd på inntil 1.000 IE vitamin D ga ingen økning i blodnivået på vitamin D.
  • Deltakere med normal BMI som tok 6.100 IE i tilskudd i gjennomsnitt pr. dag økte blodnivået fra 92 til 131 nmol/L
  • Deltakere med høyere BMI som tok 7.-8-000 IE vitamin D pr. dag i snitt sleit med å få blodnivået over 100 nmol/L og hadde behov for større tilskudd enn folk med lav BMI.
  • 70% av deltakerne i undersøkelsen greide å nå nivå over 100 nmol/L. 25% nådde nivå over 125 nmol.
  • Høyeste nivå i undersøkelsen var 250 nmol/L uten at det viste tegn til negative effekter. I Canada regnes 500 nmol/L som øvre trygge grense for blodnivå vitamin D. I Norge regnes 375 nmol/L som trygg øvre grense for vitamin D i blodet.
  • Ingen av deltakerne i undersøkelsen viste negative reaksjoner på tilskuddene de fikk.

Naturlig blodnivå for vitamin D regnes ut fra nivået hos nomadefolk i Sentral-Afrika. Kroppen lager vitamin D når stråler fra sola treffer huden og ingen i verden får mer sol enn nomadene som lever i Afrika. Nivået av vitamin D hos nomadene i Afrika er mellom 100 og 150 nmol/L. For gravide er det naturlige nivået høyere.

Gravide kan trenge tilskudd på over 200 mikrogram vitamin D

Hvis du ser på grafen under kan det være interessant å legge merke til at nesten ingen gravide har et naturlig nivå under 100 nmol/L. Hvis den canadiske undersøkelsen stemmer, skulle det bety at gravide har behov for tilskudd med vitamin D godt over 200 mikrogram for å oppnå naturlig nivå. Blodnivået hos foster utgjør bare 65% av nivået hos mor. Hvis fosteret skal unngå det som regnes som D-vitaminmangel i Norge, bør nivået hos mor uansett ligge over 100 nmol/L.

Grafen viser det naturlige blodnivået vitamin D hos nomader i Afrika. Navnet på stammene til venstre. Antall fra hver stamme til høyre. Aksen under grafen viser nivået nmol/L. 50 nmol/L (rød loddrett strek) regnes som tilstrekkelig i Norge. Grafen er hentet fra en artikkel hos den canadiske organisasjonen Grassroot Health

Forskere i Canada testa daglige tilskudd opptil 15.000 IE vitamin D i en befolkning på 3.900 personer. Resultatene er oppsiktsvekkende. Særlig når du ser resultatet i forhold til anbefalingen fra norske myndigheter om å ta 400 IE vitamin D pr. dag.

Dette er i korte trekk resultatene fra den canadiske undersøkelsen.

  • Overvektige trenger to til tre ganger så høyt tilskudd av vitamin D for å oppnå samme blodverdi som deltakere med normal BMI.
  • Tilskudd opptil 15.000 IE vitamin D viste ikke tegn til negative effekter.
  • BMI under 25 trenger i snitt 6.000 IE vitamin D for å oppnå blodnivå over 100 nmol/L
  • BMI inntil 30 trenger i snitt 7.000 IE vitamin D for å oppnå over 100 nmol/L
  • BMI over 30 trenger i snitt 8.000 IE vitamin D for å oppnå over 100 nmol/L

Kildematerialet til undersøkelsen:

  1. Manson JE, Shari S., Bassuk SS. Vitamin D research and clinical practice at a crossroads. JAMA 2015; 313(13):1311-2 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  2. Meyer HE, Holvik K, Lips P. Should vitamin D supplements be recommended to prevent chronic diseases? BMJ 2015; 350:h321 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  3. Holick MF. Vitamin D is not as toxic as was once thought: A historical and an up-to-date perspective. Mayo Clin Proc 2015; 90(5):561-4; PMID:25939933; https://doi.org/10.1016/j.mayocp.2015.03.015 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  4. Heaney RP. Toward a physiological referent for the vitamin D requirement. J Endocrinol Invest 2014; 37(11):1127-30; PMID:25308199; https://doi.org/10.1007/s40618-014-0190-6 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  5. Hossein-nezhad A, Spira A, Holick MF. Influence of Vitamin D status and Vitamin D3 supplementation on genome wide expression of white blood cells: A randomized double-blind clinical trial. Plos One 2013; 8(3):e58725; PMID:23527013; https://doi.org/10.1371/journal.pone.0058725 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  6. Holick MF. Vitamin D: importance in the prevention of cancers, type 1 diabetes, heart disease, and osteoporosis. Am J Clin Nutr 2004; 79(3):362-71; PMID:14985208 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  7. Hollis BW, Johnson D, Hulsey TC, Ebeling M, Wagner CL. Vitamin D supplementation during pregnancy: double-blind, randomized clinical trial of safety and effectiveness. J Bone Miner Res 2011; 26(12):3001; https://doi.org/10.1002/jbmr.537 [Crossref][Web of Science ®][Google Scholar]
  8. Luxwolda MF, Kuipers RS, Kema IP, van der Veer E, Dijck-Brouwer DA, Muskiet FA. Vitamin D status indicators in indigenous populations in East Africa. Eur J Nutr 2013; 52(3):1115-25; PMID:22878781; https://doi.org/10.1007/s00394-012-0421-6 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  9. Vieth R. Vitamin D supplementation, 25-hydroxyvitamin D concentrations, and safety. Am J Clin Nutr 1999; 69(5):842-56; PMID:10232622 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  10. Hathcock JN, Shao A, Vieth R, Heaney R. Risk assessment for vitamin D. Am J Clin Nutr 2007; 85:6-18; PMID:17209171 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  11. Holick MF, Binkley NC, Bischoff-Ferrari HA, Gordon CM, Hanley DA, Heaney RP, Murad MH, Weaver CM and Endocrine Society. Evaluation, treatment, and prevention of vitamin D deficiency: an Endocrine Society clinical practice guideline. J Clin Endocrinol Metab 2011; 96(7):1911-30; PMID:21646368; https://doi.org/10.1210/jc.2011-0385 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  12. Dudenkov DV, Yawn BP, Oberhelman SS, Fischer PhR, Singh RJ, Cha SS, Maxson JA, Quigg SM, Thacher TD. Changing Incidence of Serum 25-Hydroxyvitamin D Values Above 50 ng/mL: A 10-Year Population-Based Study. Mayo Clin Proc 2015; 90(5):577-86; PMID:25939935; https://doi.org/10.1016/j.mayocp.2015.02.012 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  13. Perez-Barrios C, Hernández-Alvarez E, Blanco-Navarro I, Perez-Sacristan B, Granado-Lorencio F. Prevalence of hypercalcemia related to hypervitaminosis D in clinical practice. Clin Nutr 2016; 35(6):1354-8; PMID:26995293; https://doi.org/10.1016/j.clnu.2016.02.017 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  14. Holick MF. Sunlight and Vitamin D, both good for cardiovascular health. J Gen Intern Med 2002; 17(9):733-5 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  15. Stamp TC, Haddad JG, Twigg CA. Comparison of oral 25-hydroxycholecalciferol, vitamin D, and ultraviolet light as determinants of circulating 25-hydroxyvitamin D. Lancet 1977; 1(8026):1341-3; PMID:69059; https://doi.org/10.1016/S0140-6736(77)92553-3 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  16. Krause R, Bühring M, Sharma AM, Hopfenmüller W, Chen TC, Holick MF. UV Irradiation and Blood Pressure-the Role of Vitamin D in Essential Hypertension. Biologic Effect of Light; Springer Science plus Business Media New York; 1998:249-55 [Google Scholar]
  17. Heaney RP, Dowell MS, Hale CA, Bendich A. Calcium absorption varies within the reference range for serum 25-hydroxyvitamin D. Am J Clin Nutr 2003; 22(2):142-6 [Taylor & Francis Online][Google Scholar]
  18. Ekwaru JP, Ohinmaa A, Veugelers PJ. The effectiveness of a preventive health program and vitamin D status in improving health-related quality of life of older Canadians. Qual Life Res 2015; 25(3):661-8; PMID:26282006; https://doi.org/10.1007/s11136-015-1103-7 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  19. Veugelers PJ, Pham TM, Ekwaru JP. Optimal Vitamin D supplementation doses that minimize the risk for both low and high serum 25-Hydroxyvitamin D concentrations in the general population. Nutrients 2015; 7(12):10189-208; PMID:26690210; https://doi.org/10.3390/nu7125527 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  20. Holick MF, Chen TC. Vitamin D deficiency: a worldwide problem with health consequences. Am J Clin Nutr 2008; 87(4):1080S-86S; PMID:18400738 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  21. Wortsman J, Matsuoka LY, Chen TC, Lu Z, Holick MF. Decreased bioavailability of vitamin D in obesity. Am J Clin Nutr 2000; 72(3):690-3; PMID:10966885 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  22. Andersen CJ, Murphy KE, Fernandez ML. Impact of Obesity and Metabolic Syndrome on Immunity. Adv Nutr 2016; 7:66-75; https://doi.org/10.3945/an.115.010207 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  23. Bashir M, Prietl B, Tauschmann M, Mautner SI, Kump PK, Treiber G, Wurm P, Gorkiewicz G, Högenauer C, Pieber TR. Effects of high doses of vitamin D3 on mucosa-associated gut microbiome vary between regions of the human gastrointestinal tract. Eur J Nutr 2016; 55(4):1479-89; PMID:26130323; https://doi.org/10.1007/s00394-015-0966-2 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  24. Charles JF, Ermann J, Aliprantis AO. The intestinal microbiome and skeletal fitness: Connecting bugs and bones. J Clin Immunol 2015; 159(2):163-9; https://doi.org/10.1016/j.clim.2015.03.019 [Crossref][Web of Science ®][Google Scholar]
  25. Canadian Digestive Health Foundation. Digestive disorders: 2009. http://www.cdhf.ca/en/statistics [Google Scholar]
  26. Del Pinto R, Pietropaoli D, Chandar AK, Ferri C, Cominelli F. Association between inflammatory bowel disease and Vitamin D deficiency: A systematic review and meta-analysis. Inflam Bowel Dis 2015; 21(11):2708-17; https://doi.org/10.1097/MIB.0000000000000546 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  27. Zanchetta MB, Longobardi V, Bai JC. Bone and celiac disease. Curr Osteoporos Rep 2016; 14(2):43-8; PMID:26875096; https://doi.org/10.1007/s11914-016-0304-5 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  28. Heikkila K, Pearce J, Maki M, Kaukinen K. Celiac disease and bone fractures: a systematic review and meta-analysis. J Clin Endocrinol Metab 2015; 100(1):25-34; PMID:25279497; https://doi.org/10.1210/jc.2014-1858 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  29. Farraye FA, Nimitphong H, Stucchi A, Dendrinos K, Boulanger AB, Vijjeswarapu A, Tanennbaum A, Biancuzzo R, Chen TC, Holick MF. Use of a novel vitamin D bioavailability test demonstrates that vitamin D absorption is decreased in patients with quiescent Crohn’s disease. Inflamm Bowel Dis 2011; 17(10):2116-21; PMID:21910173; https://doi.org/10.1002/ibd.21595 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  30. McDonnell SL, Baggerly C, French CB, Baggerly LL, Garland CF, Gorham ED, Lappe JM, Heaney RP. Serum 25-Hydroxyvitamin D Concentrations ≥ 40 ng/ml Are Associated with >65% Lower Cancer Risk: Pooled Analysis of Randomized Trial and Prospective Cohort Study. Plos One 2016; 11(4):e0152441; PMID:27049526; https://doi.org/10.1371/journal.pone.0152441 [Crossref][PubMed][Web of Science ®][Google Scholar]
  31. Taal M, Tomson CH. Clinical Practice Guidelines for the Care of Patients with Chronic Kidney Disease. UK Renal Association Clinical Practice Guidelines: 2007. 4th Edition. www.renal.org/guidelines [Google Scholar]
  32. Wayne P. Defining, establishing and verifying reference intervals in the clinical laboratory; approved guideline. Clinical and laboratory Standards Institute: 2008. C28-A3. Third edition CLSI document 3ed [Google Scholar]
  33. Foley K, Boccuzzi L. Urine calcium: laboratory measurement and clinical utility. Lab Med J 2010; 41:683-6; https://doi.org/10.1309/LM9SO94ZNBHEDNTM [Crossref][Web of Science ®][Google Scholar]

Forrige artikkelVitamin D reduserte menstruasjonssmerter
Neste artikkelHvor mange dør av D-vitamin-tilskudd?