Endometriose og vitamin D

Jeg leste nettopp en artikkel i Dagbladet der ei dame forteller at halvparten av kvinnene som rammes av endometriose har vurdert å ta livet av seg. Det er synd at legene ikke vil fortelle om sammenhengen med vitamin D.

Om det finnes noen løsning på problemet med endometriose, vet jeg lite om, men jeg vet det finnes en haug med vitenskapelige studier, publisert av leger som har forsket på fenomenet, som viser at det betennelsesdempende steroidhormonet vi kaller vitamin D brukes av leger til både å behandle og forebygge endometriose.

Her er en artikkel om fenomenet:
https://endometriosisnews.com/2016/11/11/ovarian-endometriosis-linked-to-vitamin-d-blood-levels-in-study/

Dette er konklusjonen i en tilfeldig valgt studie (fagfellevurdert og publisert i legetidsskriftet «The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism») av sammenhengen mellom endometriose og vitamin D (google-oversatt) :

«Vitamin D modulerer betennelse og spredning i endometriotiske celler, og en lavere vitamin D-status er assosiert med endometriose. Tilsammen kan vitamin D-tilskudd være en ny terapeutisk strategi for å håndtere endometriose.»
https://academic.oup.com/jcem/article/101/6/2371/2804763

Her er et google-søk som viser andre publiserte studier om sammenhengen mellom endometriose og vitamin D:
https://tinyurl.com/8vud75xa

Vitamin D er ikke verken kosttilskudd eller «naturmedisin». Vitamin D er et steroidhormon som styrer celledeling i blant annet nerveceller, beinmasse, immunforsvaret og membranene i kroppen (blant annet i huden og blodårene).
https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/vitamin-d

Slik kurerer du D-vitaminmangel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.