Kategorier
Graviditet

Endometriose og vitamin D

En artikkel i Dagbladet forteller at halvparten av kvinnene som rammes av endometriose har vurdert å ta livet av seg. Det er synd at legene ikke vil fortelle om sammenhengen med vitamin D.

Endometriose, som enkelt forklart er rot med celledelinga i slimhinnene i livmora, blir ifølge vitenskapelige studier bedre med tilskudd av vitamin D. Årsaken er sannsynligvis at aktivisert vitamin D styrer celledelingen i slimhinner.

I denne artikkelen går vi gjennom sammenhengen mellom endometriose og vitamin D og viser et lass med kilder som dokumenterer dette.

Når D-vitamintilskudd blir aktivert, blir det et hormon som blant mye annet styrer celledeling i slimhinner og immunforsvar. Endometriose er både en betennelsesreaksjon og celledeling på vidvanke, så vitamin D har en dobbeltrolle i utviklingen av endometriose: Vitamin D sørger for at det er nok immunceller til å bekjempe betennelsen og sørger for at de endometriøse cellene deler seg som de skal.

Her er en enkel artikkel fra nettstedet "Endometriosis News", som beskriver sammenhengen mellom vitamin D og endometriose.

En vitenskapelig studie publisert i legetidsskriftet «The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism» beskriver sammenhengen mellom vitamin D og endometriose slik:

«Vitamin D modulerer betennelse og spredning i endometriotiske celler, og en lavere vitamin D-status er assosiert med endometriose. Tilsammen kan vitamin D-tilskudd være en ny terapeutisk strategi for å håndtere endometriose.»

En studie fra Iran beskriver godt sammenhengen mellom vitamin D og utviklingen av endometriose. Slik oppsummerer forskerne studien:

  • Lavere nivåer av vitamin D blodet og bukhinnene ble observert hos pasienter med endometriose.
  • Blodnivåer av kalsium og PTH (paratyroidhormon, som regulerer kalsiumnivået i blodet) var lavere og høyere hos pasienter med endometriose.
  • Vitamin D er sannsynligvis relatert til risiko for endometriose.

Dette er forklaringen på endometriose er ifølge Helsebiblioteket:

FAKTA OM ENDOMETRIOSE: Slimhinnen som kler innsiden av livmoren kalles endometriet. Hver måned vokser dette laget seg tykt som resultat av østrogenpåvirkning under menstruasjonssyklusen.
Endometriose er en tilstand hvor vev som ligner slimhinnen i livmoren, vokser andre steder. De vanligste stedene er rundt eggstokkene, egglederne, utsiden av livmoren og på veggen inne i bukhulen. Endometriose kan også oppstå på endetarmen og urinblæren.
«

Vitamin D styrer celledelingen i slimhinner

Årsaken til endometriose er altså rot med celledelinga i de såkalt endometriøse cellene (slimhinnene på innsida av livmora), som begynner å vokse i bukhula utenfor livmora. Og da er det vist i en rekke studier, helt siden 1983, at det er vitamin D som styrer celledelinga i slimhinnene i kroppen (se kilder nederst i artikkelen).

Endometriose er altså rot med celledelinga i slimhinnene i livmora. Aktivert vitamin D (hormonet kalsitriol) regulerer celledelinga og en del andre prosesser som er viktige for å vedlikeholde slimhinner generelt. Enkelte mener dette er en klar indikasjon på at vitamin D er viktig for å unngå endometriose.

Kaster de gjæra etter bollene?

Det eksisterer også mange vitenskapelige studier som sier at vitamin D ikke har betydning for endometriose. Dette er i hovedsak såkalte kliniske undersøkelser av vitamin D som medisin mot endometriose. Forskerne gir da en begrenset mengde vitamin D (sjelden over 2.000 IE pr. dag) i to til tre måneder og finner liten eller ingen reaksjon. Det er ikke det minste rart, for vitamin D er ikke medisin.

Legeforeningen Endocrine Society med 18.000 medlemmer anbefaler ukentlige doser på 50.000 IE vitamin D i åtte uker, bare for å kurere D-vitaminmangel.

Det blir som å kaste gjæra etter bollene inn i ovnen og tro at bollene kommer til å heve seg. Det går ikke an å kaste vitamin D etter sykdommen og tro at den går over heller. For å få vitamin D til å virke, må det være til stede FØR celledelingen blir ukontrollert.

Vi trenger folkeforskning

Leger og legemiddelindustri ønsker ikke å forske på vitamin D generelt. Forskning på sammenhengen mellom vitamin D og kvinneproblemer som endometriose ligger absolutt ikke øverst i bunken. Forskningsstudiene som er publisert er kortvarige og bruker små tilskudd av vitamin D. Om vitamin D forebygger endometriose er det ingen som har forsket på. Det vil ta år å finne ut.

Legemiddelindustrien, som finansierer det meste av medisinsk forskning, forsker helst på medisiner de kan tjene penger på. Da blir det vanskelig å få finansiert forskning på vitamin D, som er rent tap for legemiddelindustrien.

Derfor trenger vi at folk flest tar tak i problemet og prøver selv. Med utgangspunkt i anbefalingen fra Endocrine Society, går det an å finne ut av dette.

  • Anbefalt øvre trygge dose av tilskudd med vitamin D for voksne er 10.000 IE.
  • Ta 10.000 IE vitamin D pr. dag og se hva som skjer.

Kan umulig skade

Mer skal det faktisk ikke til. Det kan umulig skade. Vitamin D er mat, ikke medisin, ifølge Helsedirektoratet. Så lenge du tåler å sole deg, tåler du 10.000 IE vitamin D også. 10.000 IE er mengden kroppen din produserer på en halv time når du soler deg midt på sommeren. Etter ei uke på stranda i syden kommer du faktisk hjem med en megadose på 70.000 IE vitamin D lagret i kroppen.

Her kan du lese hvordan det foregår når canadiske leger kurerer kyssesyke med 10.000 IE vitamin D pr. dag. Det er ingen som kan dokumentere negative bivirkninger av 10.000 IE vitamin D pr. dag. Det er derfor 18.000 medlemmer i legeforeningen Endocrine Society har satt 10.000 IE vitamin D som øvre trygge dose.

Vitamin D er råvaren til et viktig hormon

Årsaken til at vitamin D er viktig i kroppen, er at tilskuddet vi enten spiser eller produserer i huden når vi soler oss, er råvaren til hormonet kalsitriol. De færreste av oss har hørt om dette hormonet, men det er et av de viktigste hormonene i kroppen. Kalsitriol er mest kjent for å styre frakta av kalsium fra fordøyelsen til blodet. De siste 40 årene er det også vist at kalsitriol styrer 3.000 av genene våre. En del av disse genene styrer celledeling, blant annet i immunceller, membraner (slimhinner og hud) og nerveceller.

Slik kurerer du D-vitaminmangel.

Kilder:

Her er noen kilder som forklarer betydningen av vitamin D for slimhinner, blant annet ved å styre celledeling og tilgangen på kalsium og nitrogenoksid:

Molinari C, Rizzi M, Squarzanti DF, Pittarella P, Vacca G, Renò F. 1α,25-Dihydroxycholecalciferol (Vitamin D3) induces NO-dependent endothelial cell proliferation and migration in a three-dimensional matrix. Cell Physiol Biochem. 2013;31(6):815-22. doi: 10.1159/000350099. Epub 2013 Jun 4. PMID: 23816836.

Kim D-H, Meza CA, Clarke H, Kim J-S, Hickner RC. Vitamin D and Endothelial Function. Nutrients. 2020; 12(2):575. https://doi.org/10.3390/nu12020575

Schröder-Heurich, B., von Hardenberg, S., Brodowski, L., Kipke, B., von Meyer, N., Borns, K., Kaisenberg, C.S., Brinkmann, H., Claus, P. and von Versen-Höynck, F. (2019), Vitamin D improves endothelial barrier integrity and counteracts inflammatory effects on endothelial progenitor cells. Faseb, 33: 9142-9153. https://doi.org/10.1096/fj.201802750RR

Kim DH, Meza CA, Clarke H, Kim JS, Hickner RC. Vitamin D and Endothelial Function. Nutrients. 2020;12(2):575. Published 2020 Feb 22. doi:10.3390/nu12020575

Reynolds, J., Haque, S., Williamson, K. et al. Vitamin D improves endothelial dysfunction and restores myeloid angiogenic cell function via reduced CXCL-10 expression in systemic lupus erythematosusSci Rep 6, 22341 (2016). https://doi.org/10.1038/srep22341


Her er kilder som forklarer sammenheng mellom vitamin D og endometriose:

En daglig dose på 3.600 IE vitamin D over tre måneder bedret symptonemene på endometriose:
Abolfazl Mehdizadehkashi, Samaneh Rokhgireh, Kobra Tahermanesh, Neda Eslahi, Sara Minaeian & Mansooreh Samimi (2021) The effect of vitamin D supplementation on clinical symptoms and metabolic profiles in patients with endometriosis, Gynecological Endocrinology, 37:7, 640-645, DOI: 10.1080/09513590.2021.1878138

Forskerne bak denne studien fant at størrelsen på de endometriøse cycstene økte i takt med D-vitaminmangelen:
Michele Fichera, Péter Török, Jan Tesarik, Luigi Della Corte, Gianluca Rizzo, Simone Garzon, Annunziata Carlea, Silvia Di Angelo Antonio, Gabriella Zito, Marco Marzio Panella. (2020) Vitamin D, reproductive disorders and assisted reproduction: evidences and perspectivesInternational Journal of Food Sciences and Nutrition 71:3, pages 276-285.

Kvinner med endometriose har ofte ekstremt lave verdier med vitamin D i blodet, symptomene blir verre desto lavere D-vitaminstatus og symptomene bedret seg når statusen ble bedret.
Qiu, Y., Yuan, S. & Wang, H. Vitamin D status in endometriosis: a systematic review and meta-analysis. Arch Gynecol Obstet 302, 141–152 (2020). https://doi.org/10.1007/s00404-020-05576-5

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: