Kategorier
Uncategorized

Kan kommunen spare penger på vitamin D?

Helt siden jeg starta mitt eget lille, journalistiske graveprosjekt rundt D-vitaminmangel, har jeg undra meg over at ingen kommuner har sett muligheten for å spare helsekroner med vitamin D. Nå tar i alle fall nasjonalforsamlinga i Irland grep rundt vitamin D for å spare helsekroner. Da er det kanskje håp for kommune-Norge også?

Kommunene kan spare milliarder på D-vitamin.

  1. Hoftebrudd kostet i 2014 en kommune med 3.000 innbyggere 3 millioner kroner i året.
  2. Årsaken til lårhalsbrudd er er i all hovedsak beinskjørhet (osteoporose).
  3. Årsaken til osteoporose er i hovedsak langvarig D-vitaminmangel.

Det er ikke tvil om at en kommune kan spare penger ved å bekjempe D-vitaminmangel.

I rapporten «Kostnader ved hoftebrudd hos eldre«, som ble laget i 2014, kommer det fram at hoftebrudd alene påførte kommunene en merkostnad på nesten 1.000 kroner pr. innbygger pr. år. Nå, åtte år senere er det ingen grunn til å tro at disse merutgiftene har gått ned.

LES MER: Vitamin D er et hormon

Hvis ordføreren nå tar fram kuleramma, kan hun regne ut at hoftebrudd i 2014 kostet kommunene ca. 5 milliarder pr. år. Delt på antall innbyggere, blir det ca. 1.000 kroner pr. innbygger. I en liten kommune med 3.000 innbyggere, betyr det at hoftebrudd i 2014 kostet kommunen rundt 3 millioner kroner pr. år. 3 millioner kroner ut vinduet på grunn av D-vitaminmangel.

Parlamentet i Irland tar grep

Først må du bli med en liten tur til Irland: Da den internasjonale krangelen om vitamin D og covid-19 toppa seg rundt nyttår, satte den irske nasjonaforsamlinga igang med høringer. De kalte inn eksperter som kunne forklare på folkelig vis om vitamin D og covid-19 og utsatte dem for kryssforhør. Hva vet vi egentlig om vitamin D og covid-19?

Parlamentarikerne i Irland ønsket å skaffe seg et beslutningsgrunnlag. Det har de fått og rapporten fra høringene er klinkende klar: Vitamin D skal deles ut på testestasjonene for covid-19 for å lette trykket på sykehusene og vitamin D skal bli en hjørnestein i den irske helsepolitikken! Satsing på vitamin D skal inn i det irske statsbudsjettet for 2022.

De irske parlamentarikerne mener de har bevis for at Irland kan spare penger på helsebudsjettet ved å redusere D-vitaminmangel i befolkninga. Irland står også foran en eldrebølge og vil vri fokuset bort fra å bygge opp helsevesenet og over på å bygge opp helsa til folk. Hvis folk får bedre helse, vil de få mindre bruk for hjelp fra helsevesenet, er den enkle logikken i den irske nasjonalforsamlinga.

Skar gjennom tåkepraten

Det helsekomiteen i Irland har gjort, er å skjære gjennom tåkepraten til ekspertene. Legene på sykehusene i Irland har målt nivået av vitamin D hos de som har blitt innlagt med covid-19 og funnet at et stort flertall har alvorlig D-vitaminmangel. Det er nok for helsekomiteen ved parlamentet i Irland: Folk med D-vitaminmangel belaster helsebudsjettet. Hvordan det henger sammen er revnende likegyldig. Det er lynende enkel logikk.

Hvis du overfører erfaringene fra Irland til en kommune i Norge, vil kommunen spare penger på helsebudsjettet hvis befolkningen ikke har D-vitaminmangel. Det kan være store penger å spare.

For mange som lever av D-vitaminmangel

Det største problemet i Norge når det gjelder vitamin D, er trolig at det er for mange som lever av D-vitaminmangel. De fleste som havner hos fysioterapeuten har også D-vitaminmangel. Vitamin D er hormonet som styrer beinhelsa til folk. Uten vitamin D fungerer ikke leddene dine og det er bra for fysioterapeuten. Bekkenløsning, som er et stort problem blant gravide, er en lidelse som er nesten umulig å pådra seg uten D-vitaminmangel. Løsninga fra fysioterapeuten er opptrening. Problemet er som regel D-vitaminmangel.

Tannlegen tjener også grovt på D-vitaminmangel. Har du lagt merke til hvordan tennene til unger i Afrika ser ut? Kritt hvite og null hull. Unger i Afrika har skyhøyt D-vitamin-nivå fordi de er mye ute i sola og sola er sterk ved ekvator. Det er D-vitamin som gjør at emaljen på tennene blir solid og det er D-vitamin som hindrer at tannsubstansen begynner å smuldre opp og råtne. Legemiddelprodusentene markedsfører den organiske miljøgifta fluor som løsning. Problemet heter i mer enn 50% av tilfellene D-vitaminmangel.

Psykologer holder ordreboka full ved hjelp av D-vitaminmangel. Det er mangel på vitamin D som gjør at serotonin lekker ut av hjernen sånn at folk blir deprimert. Problemet er D-vitaminmangel. Løsninga fra legemiddelindustrien er lykkepiller. Psykiske lidelser som schizofreni og bipolare lidelser påvirkes også negativt av mangel på vitamin D. Løsninga er kostbar psykiatrisk behandling og tung medisinering. Problemet heter D-vitaminmangel.

Legemiddelindustrien er hysterisk fornøyd med at stadig flere får D-vitaminmangel. Det går med store mengder medisin for å behandle kroniske sykdommer som er forbundet med D-vitaminmangel. Så å si alle autoimmune sykdommer, som astma, diabetes og Cronhs, har sammenheng med mangel på vitamin D og koster samfunnet enorme summer å behandle. I Finland økte forekomsten av diabetes 1 blant barn med 350% da Finland reduserte anbefalt tilskudd med vitamin D fra 4.000 IE pr. dag til det norske nivået på 400 IE.

Utviklinga av Alzheimers er også forbundet med mangel på vitamin D. Det samme er urinveisinfeksjon som faktisk er en relativt hyppig dødsårsak på sykehjem. Det går ikke an å kurere verken Alzheimers eller andre kroniske lidelser med vitamin D, men D-vitaminmangel kan kureres. Det er her nøkkelen ligger for en ordfører: D-vitaminnivået i befolkninga må OPP! Da blir helsa til folk bedre og kommunen sparer helsekroner.

I tillegg til at kommunen vil spare penger ved å øke D-vitamin-statusen til befolkninga,

Endringen kom nedenfra

Det som gjorde at parlamentet i Irland begynte å jobbe med konsekvensene av D-vitaminmangel var selvsagt ildsjeler. I Irland var det leger og journalister som fronta saken og krevde at vitamin D måtte bli tatt på alvor. Legene i Irland starta showet allerede i fjor vår, men det var først da avisene utpå høstparten i 2020 begynte å stille spørsmål om vitamin D til politikerne at nasjonalforsamlingen begynte å ta tak i saken.

Verken sentrale myndigheter, leger eller medier i Norge ønsker offentlig fokus på vitamin D. Til og med legene ved Haukeland, som bruker mye D-vitamin for å behandle MS-pasienter, nekter å snakke om prosjektet fordi vitamin D er så omstridt.

Hvis en kommune skal kunne spare penger med vitamin D, må nok initiativet komme internt i kommunen. Hva skal til for å overbevise en ordfører om at kommunen kan spare store penger ved å øke D-vitaminstatusen hos befolkningen?

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: