Kategorier
Om vitamin D Sykdommer

Vitamin D halverte liggetida på sykehuset

Da Dr. Leslie Ray Matthews var traumelege ved Grady Hospital i Atlanta, Georgia, oppdaget han at D-vitaminstatusen til alvorlig skadde pasienter ble redusert til det halve i løpet av timer etter innleggelse. Da han ga pasientene en megadose vitamin D ved innleggelse, sank dødeligheten med 40%.

Dr. L. Ray Matthews i Atlanta har forska mye på D-vitaminmangel og regnes som en av de største ekspertene i verden på området. Han fikk innført behandling med vitamin D som standard protokoll på sin egen traumeavdeling, men metoden har ikke spredd seg til andre sykehus.

Dr. Matthews gir pasientene en fyldig cocktail med vitamin D3, omega3-fettsyrer, glutamin og steroidhormonet progesteron. En årsak til at Matthews har blandet omega3 inn i cocktailen, er at hjernen består av 30% omega3-fettsyrer og legen fra Atlanta hevder at stoffet trengs for å gjenoppbygge hjerneskade.

Stor motstand mot D-vitaminbehandling

Selv på sitt eget sykehus måtte Matthews slåss for å få prøve metoden. Den største motstanden kom utrolig nok fra sykehusets egen ernæringsfysiolog. Kosttilskudd hadde ikke noe på et traumemottak å gjøre.

Matthews har også drevet utstrakt foredragsvirksomhet og hatt møter med helsemyndigheter over hele USA for å fortelle om observasjonene fra Grady Hospital, men møter døve ører.

Møter rå latter

Da Dr. Matthews la fram forskningen sin på et seminar for traume-leger, ble han regelrett utledd. Etter det har mange «bevist» at metoden til Matthews ikke virker. Det er gjort et utall forsøk med høye doser vitamin D på traumepasienter uten at det er registrert noen forskjell. Det er også gjort forsøk som viser at det er virkning. Som alltid ved forskning på vitamin D, spriker resultatene og ender i at legene blir handlingslammet.

LES MER: Norske nevrologer og ortopeder bruker også megadoser vitamin D.

Konklusjonen på disse forsøkene, som tar utgangspunkt i en enkelt dose med vitamin D3 gitt som tabletter, tar ikke hensyn til at Matthews tilskudd også består av omega3-fettsyrer, glutamin og progesteron i tillegg til en stor dose vitamin D3.

Ikke forsket på metoden til Matthews

Det er også mange undersøkelser som konkluderer med at D-vitaminMANGEL ikke har noen betydning for utkommet av intensivbehandling. Disse undersøkelsene registrerer lengden på intensivoppholdet og dødelighet en viss tid etter oppholdet. Det er sjelden at disse undersøkelsene ser noen forskjell på resultat for pasienter med og uten D-vitaminmangel.

Metoden til Dr. Matthews er det så langt jeg har greid å finne, ingen som har forsket på.

LES MER: Vitamin D er et hormon

Som alltid når det forskes på vitamin D, spriker resultatene fordi undersøkelene aldri er lagt opp på samme måte. Dermed kan ikke legene ta i bruk metoden. Selv om vi vet at metoden er helt ufarlig og det er mange indikasjoner på at den faktisk kan virke. Men legene nekter.

Vitamin D3-forgiftning er svært sjelden. En person må ta mer enn en million IE på kort tid. Vitamin D3-mangel er farligere enn vitamin D3-forgiftning. Vitamin D3-nivåer mindre enn 45 nmol/L øker risikoen for død med tretti prosent (30%) av alle årsaker, inkludert koronavirus.

Dr. Leslie Ray Matthews

Effekten bekreftet av kolleger

En gruppe studenter og leger ved Emory University School of Medicine, også i Atlanta, testet megadoser vitamin D på pasienter med septisk sjokk og hjerteinfarkt. Legene kunne notere en betydelig nedgang i både liggetid og respiratorbehandling.

To grupper pasienter ble registrert og den ene gruppen fikk megadoser på 250.000 IE eller 500.000 IE vitamin D ved innleggelse. Gruppen som fikk megadoser i tilskudd økte raskt nivået av vitamin d i blodet til optimale verdier. Pasientene i gruppen som ikke fikk tilskudd ble liggende på sykehuset i gjennomsnitt 11 dager lenger enn pasientene i gruppen som fikk tilskudd av vitamin D.

LES MER: Vitamin D mangel kan skade både mor og barn.

Ganske ferskt intervju med Matthews:
https://www.ourtimepress.com/can-vitamin-d3-be-used-as-a-bridge-to-contain-the-coronavirus/

Litt anekdotisk om Dr. Matthews
https://1513wellness.com/power-of-vitamin-d/

I en studie som ble publisert i American Journal of Surgery, fant Dr. Matthews at mange pasienter innlagt på Grady ICU led av store mangler i vitamin D. Hans forskning viste at pasientens vitamin D-nivå har en tendens til å synke med 50% innenfor deres første 24-48 timene på sykehuset, noe som betyr at pasienter som kommer inn med allerede lave vitamin D-nivåer hadde høyere risiko for alvorlig sykdom eller til og med død. Etter å ha implementert en vitamin D-protokoll for alle kritisk syke pasienter, var Grady Hospital vitne til 42% reduksjon i dødeligheten.

Matthews undersøkelse av reduksjonen i d-vitaminstatus på pasienter i traumemottak:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3992708/pdf/nihms564396.pdf
Matthews har også gjennomført undersøkelser av konsekvensen av å sikre tilgang av vitamin D i traumepasienter:

Moderat til alvorlig vitamin D-mangel øker liggetiden hos pasienter ved kirurgisk intensivavdeling, ICU-behandlingskostnad og dødelighet. Derfor bør vitamin D-status screenes hos alle pasienter med kirurgisk intensivavdeling ved innleggelse, og potensielt behandles selv når et serumnivå på under 40 ng/ml er identifisert. Ytterligere studier er nødvendig for å bestemme den optimale behandlingen for denne potensielle risikofaktoren hos pasienter med kirurgisk intensivavdeling.

Dr. L. Ray Matthews

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: