Hjem Om vitamin D Dette er D-vitaminmangel

Dette er D-vitaminmangel

490
Vitamin D er frihet

D-vitaminmangel er en hormonforstyrrelse som kommer av at du mangler hormonet vitamin D. Den viktigste årsaken til D-vitaminmangel er for lite sol på kroppen. D-vitaminmangel kan føre til alt fra mindre plager til alvorlige sykdommer.

Det er nøyaktig 100 år siden en klok mann oppdaga D-vitaminmangel og fant ut at det er årsaken til rakitt. I dag vet vi at rakitt bare er toppen av isfjellet. Vitamin D er et hormon som kan koble seg på stort sett alle celler i kroppen og aktivere 3.000 gener. Slik fungerer det.

Stoffet du putter i deg, som du kaller vitamin D, heter egentlig kolekalsiferol og er råvaren kroppen lager hormon av. Når det kommer ned i magen plukkes det opp og sendes til levra for lagring. Det vil si, hvis du er overvektig, suges mye opp i fettet før det kommer til levra, men likevel. En del kommer til levra.

Det som kommer seg inn i levra, blir i løpet av ei ukes tid omdanna til et stoff som kalles kalsidiol, som blir satt i sirkulasjon i blodet. Det er nivået av kalsidiol i blodet som blir målt når legen vil finne ut om du har D-vitaminmangel. Men kalsidiol er bare en transportetappe.

Nyrene lager hormonet

Hormonutgaven av vitamin D lages nemlig i nyrene. Selvsagt av kalsidiol. Nyrene legger et hydrogenatom til kalsidiol og vipps, så heter stoffet kalsitriol. DET er den aktive utgaven av vitamin D. Nøyaktig hva stoffet brukes til vet ingen, men vi vet at så å si alle cellene i kroppen har små proteinbiter som kalsitriol kobler seg fast i når det skal arbeide.

LES MER: D-vitaminmangel farlig for gravide

Proteinbiten heter VDR, som betyr «Vitamin D Reseptor». Hvis du kan se på VDR som en kontakt, begynner det å skje ting inni cella når kalsitriol kobler seg på VDR. For det er da magien begynner.

  • DETTE ER VITAMIN D:
  • Vitamin D er et steroidhormon som huden lager med UVB-stråler fra sola.
  • 90% av behovet for vitamin D blir dekt fra sola.
  • D-vitaminmangel er en hormonmangel som påvirker det endokrine systemet.
  • – D-Vitaminmangel fører til dårligere beinhelse og er knyttet til utviklingen av autoimmune sykdommer, kreft og hjerte-/karsykdommer.

Nå blir det magisk

Og det er litt magi i det. Vi vet at kalsitriol ved hjelp av VDR kan aktivere 3000 gener, men nøyaktig hva som skjer da, det er ikke forska fram enda. Vitenskapen har slått fast at kalsitriol styrer T- og B-cellene i immunforsvaret og sørger for at kalken i beina holder seg på plass. Men hva gjør kalsitriol med resten av kroppen?

Det kryr for eksempel med VDR i hjernen. Nervesystemet er fullt av VDR. Det betyr at kalsitriol, eller vitamin D, har mulighet til å koble seg på hjernecellene og nervecellene, men hvorfor eller hva vitamin D har i hjernen å gjøre, det aner ingen. Det er forskere som har observert at skader i hjernen repareres bedre og raskere hos folk som har mye vitamin D tilgjengelig i blodet, men hvordan det henger sammen vet de ikke.

LES MER: Forbruket av vitamin D varierer

Noen få sykehus har gjort nytte av denne observasjonen og gir hardt skadde pasienter en solid dose vitamin D når de ankommer sykehuset. Det er rapportert om mirakler fra disse sykehusene, der folk som egentlig skulle ha vært døde, eller i beste fall grønnsak på grunn av lammende hjerneskader, både har gått og snakka i løpet av måneder.

Sykehusene rapporterer også at både bein og musker gror raskere hos pasienter med høyt nivå vitamin D i blodet. Det er skrevet forskningsrapporter om fenomenet, men det er bare de som har opplevd det som tror på historiene.

For kjapp til å forske på

Det siste de har funnet ut, er at kalsitriol også kan koble seg på utsida av cellene. Det er forskere som har observert rare prosesser der skadde organer har grodd sammen så raskt at de ikke rakk å forske på det. De har i alle fall gitt opplegget et navn; MARRS, der de to R-ene står for Rapid Response.

Tross mange fantastiske oppdagelser rundt Vitamin D, VDR og MARRS, holder forskninga på å stoppe opp. Det er vanskelig å få finansiert forskning på Vitamin D. Det er til og med vanskelig å motivere forskere til å arbeide med vitamin D. For en utenforstående kan det se ut som både leger, legemiddelselskaper, myndigheter og medier har rotta seg sammen for å få vitamin D til å se ubetydelig ut.

Hvorfor stopper forskninga opp?

Det er her det blir merkelig. For en enkel sjel som er fascinert av alt vitamin D ikke gjør når det er for lite av stoffet, virker er løsninga opplagt: Kurer D-vitaminmangel, så er det ikke mer å forske på. Hvis legene hadde kurert D-vitaminmangel i folk, hadde de sluppet å forske.

Når leger observerer at hardt skadde som får tilført vitamin D har 40% sjanse til å overleve, skulle vi tro at alle traumeleger ville løpe på apoteket etter vitamin D bare for å prøve. Det handler om å gi pasienten en kapsel til 10 kroner og så er D-vitaminmangelen i pasienten kurert. Men de gjør det ikke. De bare ler av kollegene som forsker på vitamin D.

Når jeg leser om vitamin D og studerer all den fantastiske forskningen som blir gjort på sykehus og i universiteter verden over, blir jeg fylt av litt ærefrykt. Forskere som driver med andre ting enn vitamin D er skeptiske. Når det dukker opp et stoff med egenskaper som ligner på mirakelmedisin, da er det grunn til å bli skeptisk. Mirakelmedisin finnes ikke.

Vitamin D er ikke mirakelmedisin

Det disse legene ikke har fått med seg, er at vitamin D ikke er en medisin. Vitamin D er et hormon som kroppen normalt lager sjøl, i huden, ved hjelp av stråling fra sola. Dermed kan det heller ikke kalles mirakelmedisin. Bare kroppen har nok av hormonet vitamin D, er det kroppen som utfører miraklene. Det er klart det kan høres skremmende ut for en lege.

For industrien som lager medisiner er det enda mer skremmende å høre om et stoff som en mirakelmedisin som er gratis. Hvis det blir oppdaga et stoff som gjør at folk ikke blir syke, vil de tape hundrevis av milliarder. Enorme formuer vil gå tapt.

Derfor er det viktig for legene og legemiddelindustrien å bevise at vitamin D ikke fungerer som en medisin. Det gjør de ved å lage undersøkelser der de gir vitamin D til syke mennesker for å se om stoffet kan kurere sykdommen. Det virker ikke, for vitamin D er ikke en medisin. Dermed har de bevist at vitamin D ikke er mirakelmedisin.

Vitamin D er folkemedisin

Om ikke legene vil at du skal kurere D-vitaminmangel, har du lov til å gjøre det selv. Det er bare å kjøpe en boks med vitamin D til et par hundrelapper og ta dosene som er anbefalt. Her er anbefalingen fra legene i Endocrine Society, som sier hvordan du kan kurere D-vitaminmangel på åtte uker.


Hvis du har synspunkter på denne artikkelen, vil jeg sette pris på at du sender meg ei melding, spesielt hvis du er kritisk. Bruk kommentarfeltet under her. Kommentaren blir ikke offentliggjort hvis du ikke ber om det.
Gjene send en epost på john.enebak@gmail.com eller ring på 92613188.

Forrige artikkelForskning for enhver smak
Neste artikkelD-vitaminmangel under svangerskap