Kategorier
Ledd og muskler

«De fleste kvinner lekker når de hopper på trampoline»

Tittelen er hentet fra et innlegg på diskusjonsforumet kvinneguiden.no. Ei dame som gikk til fysioterapeut for å trene opp bekkenbunnen etter et svangerskap fikk beskjeden servert fra fysioterapeuten og spør om det er sant:

«Var hos fysioterapeut angående bekkenbunnstrening fordi jeg har plager etter svangerskap og fødsel. Og da snakket vi om bekkenbunnen, lekkasjer og hva som er normalt og vanlig. Og da sa hun at de aller fleste kvinner lekker urin når de hopper på trampoline. Kan det virkelig stemme?«

Hvis vi skal tro engasjementet og innholdet i kommentarene under innlegget, er det ikke mye tvil om at fysioterapeuten har helt rett. Historiene som deles på diskusjonsforumet er til dels dramatiske. Kvinner blir faktisk operert i for å rette bekkenbunnsproblemer hvis opptrening ikke virker!

Slapp lukkemuskel

Problemet når «kvinner lekker» er slapp lukkemuskel i blæra. Man trenger ikke å være verken rakettforsker eller lege for å skjønne det.

FAKTA OM LUKKEMUSKLER: Blæra stenges av en såkalt sfinktermuskel (lukkemuskel). Dette er ringformede muskler, som er laga for å stenge eller innsnevre kroppsåpninger. Det sitter en i hver ende av magesekken, galleblæra har en og urinblæra og endetarmen har hver sine. Noen kan vi regulere sjøl (de to siste), mens andre går på autopilot.

Når vi har D-vitaminmangel, er slappe muskler et symptom. Her er et google-søk som gir side opp og side ned med vitenskapelig dokumentasjon på den påstanden. Når lukkemuskler blir slappe på grunn av D-vitaminmangel, vil det nødvendigvis gjøre at åpningene i kroppen ikke lukkes godt nok.

D-vitamin styrer produksjon av bindevev

D-vitamin er råvaren til hormonet kalsitriol. Dette er hormonet som aktiverer genene som produserer bindevev i kroppen. Bindevevet (som bygger bl.a. sener og leddbånd) er bygget opp av kollagen og elastin. Når vi har for lite D-vitamin lagret i kroppen, får vi ikke produsert nok elastin og kollagen.

Med dårlig produksjon av kollagen og elastin blir sener og leddbånd slappe og leddene henger ikke godt nok sammen. Sånt blir det blant annet bekkenløsning av. Og slappe lukkemuskler.

Noen tror at bindevevet blir strammere ved å spise kollagen. Det er like dumt som å tro at håret blir lenger hvis vi spiser hår. Kroppen må produsere kollagen selv hvis det skal bli en del av bindevevet. Da trengs det tilførsel av D-vitamin og mineraler.

Omfattende plager av slappe lukkemuskler

Inkontinens på trampolina er en liten og ubetydelig konsekvens av slappe lukkemuskler. For spedbarn kan dette bli kritisk, hvis det er lukkemusklene i magesekken som blir slappe. Hvis den øvre lukkemuskelen hos spedbarn blir slapp, resulterer det i gulping. Blir det ille, siver det magesyre opp i spiserøret, der det kan bli sår av det.

Blir den nedre lukkemuskelen i magesekken slapp, resulterer det i at fermentert tarminnhold kan presses opp i magesekken. Der vil det dannes gass, som kommer til å øke presset mot den øvre lukkemuskelen. Det resulterer i enda mer oppstøt og gulping.

Trening hjelper ikke uten D-vitamin

Ett innlegg i diskusjonen om inkontinens på kvinneguiden.no sier:

«Jeg lekker når jeg hopper på trampoline. (Og av og til når jeg nyser eller ler)
Det har jeg gjort siden jeg var barn og gjør det fortsatt som 30åring. Jeg har trent og trent, men det stopper ikke lekkasjen.
Det stopper ikke meg fra å ha det gøy. Jeg bruker bind eller trusebleie for å hoppe på trampoline.
«

Et annet av innleggene sier:

«Jeg lekker når jeg hopper på trampoline. (Og av og til når jeg nyser eller ler). Det har jeg gjort siden jeg var barn og gjør det fortsatt som 30åring. Jeg har trent og trent, men det stopper ikke lekkasjen.»

Og hun har helt rett. Trening alene hjelper ikke. Det må være med D-vitamin.

Det som skjer når vi trener er at vi sliter ned muskler og ledd. Da vil kroppen erstatte de utslitte cellene med nye. På engelsk kalles effekten for «wear and repair» (slit ut og erstatt). Trening sliter ut bindevevet og de utslitte cellene blir erstattet med nye, friske celler. Forutsatt at cellene som bygger sener, bruk og beinmasse kan produsere hormonet kalsitriol. Bare da vil det dannes nok nye celler til å få reparert skadene treningen påfører kroppen.

Mineraler må også være med

D-vitamin alene gjør heller ikke susen. Det er med flere mineraler i prosessen med å lage hormonet kalsitriol og bygge bindevev og bein. Blant annet sink og magnesium er viktig for å hjelpe kroppen å ta opp D-vitamintilskudd fra fordøyelsen og omdanne det til hormon. Hvis du har problemer med bekkenbunnen er det også viktig å øke beholdningen av kalsium.

Relativ klar sammenheng

Det er vitenskapelig litteratur som beskriver sammenhengen mellom D-vitaminmangel og både inkontinens og fremfall av livmor. Konklusjonen i denne studien lyder:

«Konklusjon: Denne studien antydet at vitamin D hadde en signifikant positiv effekt ved å øke ekstracellulær matriseekspresjon og potensielt bli et forebyggende middel for prolaps i bekkenorganene.«

Du finner mer vitenskapelig litteratur om bekkenbunnsproblemer og D-vitamin med et enkelt Google-søk.

Problemet er at leger mener det ikke er bevist at D-vitamintilskudd virker som medisin mot inkontinens. Derfor vil de ikke anbefale pasienter med disse plagene å spise D-vitamintilskudd. Det blir heller ikke gjennomført forskning for å finne noen bevis.

Leger anbefaler fysioterapi, knipeøvelser, opptrening og i verste fall kirurgi for å løse bekkenbunnsproblemer. Da hører selvsagt flinke piker etter legene. Trening og kirurgi skal bli!

Å gi lukkemusklene stoffene som trengs for å stramme dem opp, det er derimot helt uaktuelt. Enkelte hevder at et er direkte farlig.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

%d bloggere liker dette: