Kategorier
forskning Sykdommer

Kreft: D-vitamintilskudd reduserte kreftrisiko med 40%

Tilskudd med 2.000 IE vitamin D (50 mikrogram) reduserte risikoen for å dø av kreft med 40%. Det viser en analyse av resultatene fra den gigantiske amerikanske vitamin D-undersøkelsen VITAL.

Med et grunnlag på 50.000 deltakere og en varighet på over fem år, regnes den amerikanske VITAL-studien som en av de mest solide undersøkelsene av vitamin D. Denne undersøkelsen har nå vist at selv et begrenset tilskudd med vitamin D reduserer risikoen for å dø av kreft med 40%.

Dette er studien som viser 40% reduksjonen i kreftrisiko: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2773074

Overvektige trenger større tilskudd

Da forskerne regnet på kreftrisiko for alle deltakerne i VITAL-studien samlet var reduksjonen i kreftrisiko mye lavere. Etter at de sorterte deltakerne etter BMI (høyde/vekt), fant de at risikoen sank mest for deltakerne med lav BMI. Jo høyere BMI, desto større kreftrisiko.

Vitamin D (kolekalsiferol) er fettløselig og mye av tilskuddet blir sugd direkte opp i fettvevet før det blir aktivisert. Desto høyere BMI, jo større del av tilskuddet forsvinner i fettvevet. Hvis deltakerne med høy BMI i VITAL-studien hadde fått to-tre ganger større tilskudd, ville virkningen ha blitt den samme.

Vil spare 30.000 kreftdødsfall

En annen store kreftstudie er publisert av det tyske kreftforskningsinstituttet DKFZ. Studien analyserer flere metastudier konkluderer med en 13% nedgang i tyske kreftdødsfall hvis alle tyskere over 50 år tar tilskudd med vitamin D. 1.000 IE vitamin D i daglig tilskudd er nok til å redusere antall kreftdødsfall i Tyskland med 33.000, mener DKFZ.

Om disse gigantstudiene er nok til at Kreftforeningen anbefaler medlemmene å øke inntaket av vitamin D er tvilsomt. Interesseforeningene for sykdommer følger slavisk offisielle anbefalinger for vitamin D og de sier i Norge at 400 IE vitamin D er det befolkningen bør ta som tilskudd av vitamin D.

Anbefaler mer enn 2.000 IE vitamin D

Flere store undersøkelser av vitamin D viser at det skal vesentlig mer enn 400 IE til for å unngå D-vitaminmangel. Ifølge romfartsorganisasjonen NASA er til og med 2.000 IE vitamin D for lite som daglig tilskudd. NASA testa vitamin D for å se hvor mye de måtte sende med astronautene ut i verdensrommet.

Fasiten er at behovet for tilskudd er avhengig av BMI, slik forskerne fant under VITAL-undersøkelsen. I bruksanvisningen for vitamin D finner du en tabell som kan være nyttig når du skal beregne hvor stort tilskudd du trenger.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: