Kategorier
forskning Sykdommer Tips

Søvnproblemer: D-vitaminmangel øker risikoen

Sover du dårlig om natta? Eller holder junior det gående til langt på kveld med skriking og holoi før han sovner? Det kan være så enkelt som D-vitaminmangel.

Det er forska mye på D-vitaminmangel og søvnproblemer og det er ikke tvil om at det er en sammenheng: Folk med søvnproblemer har oftere D-vitaminmangel enn folk som sover godt. Søvnapne og snorking er også forbeholdt folk med D-vitaminmangel.

Til og med unger som har vanskelig for å sovne og som sover dårlig har oftere D-vitamimangel enn unger som sovner tidlig og sover rolig og lenge. Dette kan kanskje være et tips til foreldre som har problemer med å få sneipen til å sove. Det skader uansett ikke å gi ungene D-vitamintilskudd, slik Helsedirektoratet anbefaler.

D-vitaminmangel fører også til andre plager som kan påvirke søvn. Tett nese er kanskje den viktigste. Hvis du har D-vitaminmangel, kan slimhinnene hovne opp fordi immunforsvaret ikke fungerer bra nok til å holde betennelsereaksjoner i slimhinnene i sjakk. Sånt blir det ofte snorking av.
Det er ingen som har testa hvor store tilskudd av vitamin D som må til for evt. å påvirke søvnproblemer. Uansett er det dumt å ha D-vitaminmangel, så det kan umulig skade å få tatt en sjekk og evt. gjøre noe for å korrigere D-vitaminmangel.

Den som er nerd nok til å lese vitenskapelige studier, kan bryne seg på lista under her. For andre holder det kanskje å ta D-vitamintilskudd. Her er i alle fall publiserte vitenskapelige studier som dokumenterer sammenheng mellom D-vitaminmangel og søvnproblemer, ikke minst hos småbarn:

2020: Vitamin D and sleep in children (konkluderer med at barn med D-vitaminmangel sover mindre og dårligere enn unger som ikke har D-vitaminmangel.)
https://jcsm.aasm.org/doi/10.5664/jcsm.8440

2020: Conclusion: Vitamin D has both a direct and an indirect role in the regulation of sleep. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32156230/

2019: Barn født med D-vitaminmangel sover mindre/dårligere de første leveårene:https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1389945718303691

2018: In conclusion, this meta-analysis demonstrates that vitamin D deficiency is associated with a higher risk of sleep disorders in the population. Subgroup analyses further indicated that vitamin D < 20 ng/mL could increase the risk of sleep disorders.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213953/

2014: The link between vitamin D metabolism and sleep medicine.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1087079213000737

2013: Improvement of pain, sleep, and quality of life in chronic pain patients with vitamin D supplementation.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22699141/

2012: The world epidemic of sleep disorders is linked to vitamin D deficiency.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306987712001508

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: