Hjem forskning Søvnproblemer: D-vitaminmangel øker risikoen

Søvnproblemer: D-vitaminmangel øker risikoen

575
photo of child laying on bed
Photo by Tatiana Syrikova on Pexels.com

Sover du dårlig om natta? Eller holder junior det gående til langt på kveld med skriking og holoi før han sovner? Det kan være så enkelt som D-vitaminmangel.

Det er forska mye på D-vitaminmangel og søvnproblemer og det er ikke tvil om at det er en sammenheng: Folk med søvnproblemer har oftere D-vitaminmangel enn folk som sover godt. Søvnapne og snorking er også forbeholdt folk med D-vitaminmangel.

Til og med unger som har vanskelig for å sovne og som sover dårlig har oftere D-vitamimangel enn unger som sovner tidlig og sover rolig og lenge. Dette kan kanskje være et tips til foreldre som har problemer med å få sneipen til å sove. Det skader uansett ikke å gi ungene D-vitamintilskudd, slik Helsedirektoratet anbefaler.

D-vitaminmangel fører også til andre plager som kan påvirke søvn. Tett nese er kanskje den viktigste. Hvis du har D-vitaminmangel, kan slimhinnene hovne opp fordi immunforsvaret ikke fungerer bra nok til å holde betennelsereaksjoner i slimhinnene i sjakk. Sånt blir det ofte snorking av.
Det er ingen som har testa hvor store tilskudd av vitamin D som må til for evt. å påvirke søvnproblemer. Uansett er det dumt å ha D-vitaminmangel, så det kan umulig skade å få tatt en sjekk og evt. gjøre noe for å korrigere D-vitaminmangel.

Den som er nerd nok til å lese vitenskapelige studier, kan bryne seg på lista under her. For andre holder det kanskje å ta D-vitamintilskudd. Her er i alle fall publiserte vitenskapelige studier som dokumenterer sammenheng mellom D-vitaminmangel og søvnproblemer, ikke minst hos småbarn:

2020: Vitamin D and sleep in children (konkluderer med at barn med D-vitaminmangel sover mindre og dårligere enn unger som ikke har D-vitaminmangel.)
https://jcsm.aasm.org/doi/10.5664/jcsm.8440

2020: Conclusion: Vitamin D has both a direct and an indirect role in the regulation of sleep. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32156230/

2019: Barn født med D-vitaminmangel sover mindre/dårligere de første leveårene:https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1389945718303691

2018: In conclusion, this meta-analysis demonstrates that vitamin D deficiency is associated with a higher risk of sleep disorders in the population. Subgroup analyses further indicated that vitamin D < 20 ng/mL could increase the risk of sleep disorders.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213953/

2014: The link between vitamin D metabolism and sleep medicine.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1087079213000737

2013: Improvement of pain, sleep, and quality of life in chronic pain patients with vitamin D supplementation.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22699141/

2012: The world epidemic of sleep disorders is linked to vitamin D deficiency.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306987712001508

Forrige artikkelAnbefaler staten for lite tilskudd?
Neste artikkelVitamin D og immunforsvaret