blur chart check up curve

D-vitaminmangel øker risikoen for hjerteflimmer

En stor kinesisk studie konkluderer med at D-vitaminmangel øker risikoen for hjerteflimmer med 24%

Studien til kineserne er en metastudie med 13 enkeltstudier og 74.885 deltakere, der 6.519 led av hjerteflimmer. Dette skriver nettstedet «Health and Science» om studien:

Vitamin D er først og fremst kjent for sin rolle i beinhelsen, men alle celler i menneskekroppen har vitamin D -reseptorer som kontrollerer rundt 10 prosent av våre gener og en rekke fysiologiske prosesser.

Forskning de siste tiårene har i økende grad fokusert på vitamin Ds betydning for hjerte- og karsykdommer, inkludert atrieflimmer, men studier har vist motstridende resultater. En gruppe kinesiske forskere bestemte seg derfor for å gjennomføre en stor metaanalyse av 13 studier basert på tilstrekkelig informasjon. Studiene inkluderte 74.885 deltakere, hvorav 6.519 led av atrieflimmer. Ifølge forskerne er dette den første metaanalysen som avdekker forskjellen mellom nivåer av vitamin D i blodet og atrieflimmer.

De fant at mangel på vitamin D øker risikoen for atrieflimmer betydelig. Vanlig vitamin D-mangel (under 50 nmol/L) økte risikoen med 23 prosent, mens utilstrekkelig vitamin D-status (50-75 nmol/L) var forbundet med en 14 prosent økt risiko. De fant også at tilskudd av vitamin D reduserte risikoen for atrieflimmer, spesielt blant eldre mennesker.

Videre observerte de at tilskudd med vitamin D senket risikoen for atrieflimmer blant hjertepasienter som hadde gjennomgått bypass-operasjon.

MER INFO: Vitamin D påvirker mer enn 3.000 gener

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.