Sammenhengen mellom D-vitaminmangel og jernmangel er at den aktiverte utgaven av D-vitamin (hormonet kalsitriol) styrer mengden av det jernregulerende hormonet hepcidin.
Når kroppen mener at den er forsynt med jern, produseres hormonet hepcidin, som stopper opptaket av jern. Når jernnivået faller og kroppen trenger påfyll, må nivået med hepcidin reduseres. Hvis du har D-vitaminmangel kan det bli glemt, fordi cellene ikke finner nok D-vitamin å produsere hormonet kalsitriol av. Hvor mye D-vitamin vi må ha i blodet for å påvirke nivået av hepcidin, er ikke kjent.
Med for mye hepcidin i blodet, vil ikke kroppen være i stand til å ta opp jern fra fordøyelsen, om du spiser aldri så mye jerntabletter. Dette kan ha betydning for folk som spiser jerntilskudd uten at jernnivået i blodet øker.
Det står en del om det i denne vitenskapelige studien:
https://aspenjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1177/0148607116678197
Forskerne bak studien la merke til at pasienter på respirator manglet både jern og D-vitamin i blodet. Siden jernopptaket styres av det jernregulerende hormonet hepcidin, ville forskerne finne ut om de kunne påvirke nivået av hepcidin ved å øke D-vitaminstatusen hos pasientene.
Det greide de, men de måtte gi pasientene noen saftig megadoser med D-vitamin for å oppnå det. Verken 50.000 IE eller 250.000 IE gjorde noen forskjell. Først da pasientene fikk 500.000 IE vitamin D falt nivået med hepcidin. Da økte også jernnivået hos pasientene raskt og behovet for respirator forsvant.
Svært få studier av virkningen av D-vitamintilskudd bruker megadoser. Denne norske studien, som tester 1.000 IE vitamin D, fant ikke noen virkning på folk med både D-vitaminmangel og jernmangel. De fleste studier som ikke finner noen sammenheng bruker små tilskudd.
Det finnes spor etter en norsk studie som skal ha testet en megadose på 160.000 IE vitamin D for å se virkningen på jern-hormonet hepcidin. Studien skal ha vært ferdig i 2020, men det er så langt ikke publisert noen rapport fra studien. Sett i forhold til den amerikanske studien, som fant virkning først etter en megadose på 500.000 IE, er kanskje ikke så uventet om D-vitamin igjen får tommelen ned av de norske forskerne?
Nå er det iallefall en studie som viser at D-vitamintilskudd hjelper mot jernmangel.