teacher talking to the class

D-vitaminmangel hemmer språkutvikling hos barn

Mødre som var lav på vitamin D hadde dobbelt så høy risiko for å få barn med dårligere språkutvikling. Australske forskere målte D-vitamin-nivå hos 743 kvinner under svangerskapet og fulgte barna deres tett i 17 år.

Det var en gruppe forskere i Australia som undersøkte sammenhengen mellom D-vitaminmangel og språkutvikling hos barn.

Det er svært lite D-vitaminmangel i Australia fordi kontinentet ligger nærme ekvator og sola er sterk nok til å produsere vitamin D i huden til folk hele året. Slik var det også blant kvinnene som deltok i undersøkelsen: Mødre med D-vitamin-status under 50 nmol/L hadde dobbelt så høy risiko for å få barn med språkvansker enn mødre med D-vitamin-status over 70.

Kan gi dårlig språkutvikling

I Norge kan så mange som 40% av gravide ha D-vitamin-status under 50 nmol/L og dermed regnes som D-vitamin-fattige. Ingen har målt, men det er regnet som sannsynlig at svært få gravide i Norge har D-vitamin-nivå over 70 nmol/L.

D-vitaminmangel hos mor under svangerskapet har klar sammenheng med nedsatt språkutvikling hos barnet. Vitamin D-tilskudd for mødre under graviditet kan redusere risikoen for problemer med språkutvikling blant barna sine.

Australsk undersøkelse

Kroppen produserer vitamin D naturlig når huden blir utsatt for UVB-stråler fra sola. Problemet for norske kvinner er at svært lite UVB-stråler i Norge. UVA-stråler får vi nok av, så vi blir brune når vi soler oss, men UVB får vi bare mellom klokken 10.00 og 14.00 midt på dagen mellom april og september.

De fleste i Norge stoler på at maten gir nok vitamin D og myndighetene vurderer vitamin D som et kosttilskudd. Problemet er at kroppen bare får dekt 10% av behovet for vitamin D gjennom maten. 90% er naturlig dekt av sola.

Dermed er det vanskelig for norske kvinner å nå opp i et D-vitamin-nivå på 70 nmol/L.

Diagram D-status
Grafen stammer fra et forsøk over åtte uker ved Universitetet i Oslo, der en gruppe idrettsfolk fikk store doser vitamin D for å se om det kunne være prestasjonsfremmende.

Som du kan se på grafen over, var bare en av idreettsutøverne som deltok i undersøkelsen ved UiO over 70 nmol/L da undersøkelsen startet. Etter åtte uker hadde fortsatt ikke alle som fikk 76 mikrogram (3.000 IE) greid å kreke seg vesentlig over den magiske grensa på 70 nmol/L.

For deltakerne som ikke tok tilskudd hadde de fleste havnet under 50 nmol/L.

I Norge anbefaler Helsedirektoratet at folk tar 400 IE (10 mikrogram) vitamin D i tilskudd for å holde D-vitamin-status over 50 nmol/L. Direktoratet VET ikke om 400 IE er nok, for de har aldri undersøkt hvordan 400 IE slår ut på D-vitamin-statusen til folk.

Vi kjenner alle til unger som er sene til å snakke, men forklarer det med at unger er forskjellige. Ifølge de australske forskerne kan det være en årsak til forskjellene. Myndighetene i Norge fraråder å ta høyere tilskudd enn 600 IE. aten bare dekker 10% av behovet for å nå et naturlig nivå med vitamin D i blodet, kan det se ut som logopedene i Norge ikke trenger å være bekymret for framtida.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.