Kategorier
forskning

D-vitamin ga mindre influensa på sykehus

Vi påsto nylig at virus-presset på sykehusene sannsynligvis er forårsaket av D-vitaminmangel. En ny studie i det vitenskapelige magasinet «Nutrients» viser at vi kan ha rett: Tilskudd med 5.000 IE vitamin D daglig mer enn halverte tilfellene av luftveisinfeksjoner blant sykepleierne ved et amerikansk sykehus.

Vi har nettopp rundet nyttår, sykehusene er sprengfulle med luftveissykdom og sykepleierne er sykmeldt av samme grunn. En ny studie, publisert i det anerkjente akademiske tidsskriftet «Nutrients» viser at det er mulig å endre situasjonen:

En dose på 12 ganger norsk anbefaling for D-vitamintilskudd mer enn halverte antall luftveisinfeksjoner blant sykepleierne.

Pragmatisk studie

Den amerikanske studien er enkel og grei: Forskere ga en del av sykepleierne ved et sykehus i USA en daglig dose på 5.000 IE vitamin D og brukte resten av sykepleierstaben som kontrollgruppe.

Så registrerte forskerne ganske enkelt sykefravær og sammelignet infeksjoner pr. arbeidsdag i de to gruppene. Resultatene er oppsiktsvekkende og oppsummeres i grafen på bildet under.

Den svarte søylen på bildet over viser gruppen som fikk 5.000 IE vitamin D som D-vitamintilskudd. Den grå søylen er gruppen som ikke fikk D-vitamintilskudd. Tilfeller av covid-19 ble bare ble nesten ikke registrert hos gruppen som fikk D-vitamintilskudd.

Forsker med storslegga

Studien er like enkel som den er effektiv. Forskerne kaller den selv for pragmatisk: Virker D-vitamintilskudd eller ikke?

For å finne ut det går forskere inn med store doser D-vitamin i inntil ni måneder. 5.000 IE (125 mikrogram) vitamin D er en dose som aldri tidligere er forsøkt mot luftveisvirus over så lang tid.

Den norske «Transtudien«, som beviste at D-vitamin IKKE virker mot luftveisvirus brukte en dose på 400 IE, som altså er mindre enn 10%.

For kritikerne har studien mye å ta tak i. Det er for eksempel ikke en blindet studie. Alle visste hvem som fikk D-vitamin og ikke fikk D-vitamin. Dermed kan ikke forskerne utelukke placeboeffekt.

Men spiller det noen rolle om det er placeboeffekt fra D-vitamin som holder folk friske? Er ikke poenget at folk skal være friske? Kall det gjerne placebo, så lenge det virker. Poenget med denne studien er at den viser rå effekt.

Ufarlig og nesten gratis

Nå skulle en tro at norske sykehus sto i kø for å gjenta forsøket. Å teste om 5.000 IE vitamin D reduserer sykefravær koster nesten ingenting (mindre enn ei krone dagen pr. deltaker) og krever null innsats. For å gjenta forsøket, er det bare å gi D-vitamintilskudd til de som vil ha og så vente og se hvordan sykefraværet utvikler seg.

Det trenger ikke engang å kalles forskning. En generell anbefaling fra helsemyndighetene om å ta 5.000 IE vitamin D burde være nok til å få sykepleiere til å reagere.

Ifølge anbefalingene om D-vitamin fra Helsedirektoratet, er dosen som er brukt i studien helt ufarlig og totalt harmløs. Det er aldri observert negative helseeffekter fra daglige D-vitamindoser under 10.000 IE (250 mikrogram). Det står nederst på side 9 i rapporten «Vitamin D i Norge» (PDF), utgitt av Helsedirektoratet i 2018.

Bør sykepleierforbundet teste på dugnad?

Den blodferske D-vitaminstudien sier altså at en ufarlig dose D-vitamin kan redusere antall luftveisinfeksjoner hos sykepleiere ved sykehus. Vi har ingen grunn til å tro at helsemyndighetene vil reagere på studien. Bør sykepleierne reagere?

Hvis jeg hadde vært sykepleier og kommet over denne vitenskapen, ville jeg helt klart ha reagert. Her beskrives en mulig løsning på luftveisvirus, som rammer ansatte ved sykehusene hardt. Finnes det en eneste grunn til IKKE å teste løsningen uten mer om og men?

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

%d bloggere liker dette: