Kategorier
Anbefaling

Har D-vitamin plutselig blitt farligere?

I april 2022 kom en ny nasjonal veileder for behandling av D-vitaminmangel. Den nye veilederen har senka referansegrensa for D-vitaminforgiftning fra 375 til 250 nmol/L. Hvor de fire legene som står bak veilederen har fått det fra at D-vitamin plutselig har blitt farligere, går ikke fram i kildene som er oppgitt.

Dette er de nye referansenivåene for D-vitaminstatus, som uten henvisning til vitenskapelige kilder har senket grensa for D-vitaminforgiftning fra 375 til 250 nmol/L.

Gammelt nytt

Totalt 13 publikasjoner er oppgitt som kilder til den nye veilederen. Åtte kilder er eldre enn 10 år. Den nyeste er fra 2019.

Basert på denne gamle kunnskapen konkluderer de fire legene med at:

«Vitamin D-mangel har blitt sett i sammenheng med effekter utenfor skjelettet. Imidlertid har ingen store randomiserte studier vist effekt».

D-vitamin har altså ikke effekt på annet enn beinhelse.

At vitamin D er råvaren som cellene produserer hormonet kalsitriol av er ikke nevnt i veilederen. Hormonet er nevnt en gang, men da som en anbefaling om at pasienter med tilstander som hypoparatyroidisme og nyresvikt kan ha behov for tilskudd av kalsitriol. Men bare for å beskytte dem mot skjelettskader.

At hormonet kalsitriol (som cellene produserer av D-vitamin) styrer celledeling både i immunforsvaret og membranene i kroppen blir forbigått i dyp taushet. Selv om det har vært kjent i 40 år.

Nye anbefalinger for tilskudd

Den nye veilederen for behandling av D-vitaminmangel anbefaler større doser enn tidligere:

Ved D-vitaminnivå under 25 nmol/L, bør pasientene behandles med mellom 3.200 IE (80 mikrogram) og 4.000 IE (100 mikrogram) vitamin D i tre måneder før ny måling. Hvis det er oppnådd tilstrekkelig D-vitaminnivå, anbefales daglige vedlikeholdstilskudd på 800 IE (20 mikrogram) vitamin D.

Ved D-vitaminnivå mellom 25 og 50 nmol/L, bør pasienten behandles med mellom 1.600 IE og 2.000 IE daglig i tre måneder, før ny måling og evt. vedlikeholdsdoser på 800 IE vitamin D.

Hvis pasientene til tross for den anbefalte behandlingen ikke oppnår tilfredsstillende D-vitaminnivå, anbefales hardere lut: Sprøyter med 100.000 til 300.000 IE vitamin D levert intramuskulært. Det er ikke noen mellomting. Hvorfor det ikke er anbefalt å spise megadosene istedenfor å injisere dem, går ikke fram i veilederen. Hva som kan skje i nyrene hvis injeksjonen bommer og havner i ei vene dveler heller ikke veilederen ved.

Anbefaler reseptfritt tilskudd

Det som kan være bra for pasientene, rent økonomisk, er at veilederen anbefaler reseptfrie tilskudd. Reseptbelagte D-vitamintilskudd er to til tre ganger dyrere enn reseptfrie, selv om virkningen er akkurat den samme.

Veilederen er konkret nok til å anbefale D-vitamintilskudd fra NycoPlus, selv om dette tilskuddet ikke er produsert etter legemiddelstandard. D-vitamintilskuddet D-pearls fra Pharma Nord, som blir laget etter legemiddelstandard, er ikke anbefalt.

Terningkast 1

Hvis vi skulle driste oss til å gi et terningkast til den nye nasjonale veilederen for behandling av D-vitaminmangel, ville det ha blitt bare ett øye på terningen.

Veilederen er laget av leger som har et enøyd fokus på D-vitamin og beinhelse og den er basert på steinalderkunnskap. Mer er det ikke å si om den saken. I allfall ikke hvis det er unger til stede…

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

%d bloggere liker dette: