Kategorier
forskning Sykdommer

Cystisk fibrose: Gir økt forbruk av vitamin D

Pasienter med cystisk fibrose blir ofte bedre og lever lenger når de får kurert D-vitaminmangel, viser vitenskapelige studier. Men de trenger 20 ganger anbefalt dose for å få kurert D-vitaminmangelen.

Gjennomsnitt levealder for folk som har cystisk fibrose (CF) er 40 år. For de fleste fører sykdommen til stort pustebesvær og betennelser i lungene som til slutt fører til behov for lungetransplantasjon.

Vitenskapelige studier viser at pasienter med CF blir bedre av å få kurert D-vitaminmangel, men det må oppsiktsvekkende store tilskudd til for å lykkes.

Cystisk fibrose, CF, er en medfødt og arvelig sykdom som fører til at de slimproduserende kjertlene i kroppen skiller ut et altfor seigt slim (sekret). Dette påvirker fremfor alt lungene, bukspyttkjertelen og mage-tarmkanalen. Sykdommen kan gi pustebesvær, infeksjoner i lungene og dårlig næringsopptak. Hos noen vil ødeleggelsene i lungene bli så store at sykdommen blir livstruende.

Kilde: Norsk forening for cystisk fibrose, www.cfnorge.no

To av tre unger med CF har for lite vitamin D

En undersøkelse av 51 unger med cystisk fibrose, viste i 2018 at bare 36% ikke hadde vitamin D-mangel. Halvparten hadde alvorlig mangel.

Legene som gjennomførte undersøkelsen fant også ut at jo lavere D-vitaminstatus, desto verre ble sykdomme. Denne undersøkelsen målte ikke virkningen av å redusere D-vitaminmangelen.

Her er konklusjonen fra studien:

Vi konkluderte med at vitamin D-mangel var svært utbredt hos barn med CF, til tross for daglig tilskudd av vitaminet i dietten. Videre var vitamin D-mangel assosiert med en høyere frekvens av lungeforverring og høyere forekomst av lungebakteriell kolonisering. I tillegg, hos yngre pasienter, var lave vitamin D-nivåer assosiert med redusert lungefunksjon.

Konklusjon fra studie med 51 barn med CF

Må ha oppsiktsvekkende mye vitamin D

Vanligvis tester forskerne virkning av vitamin D ved å gi en viss mengde ei viss tid for å se om tilskuddet virker på sykdommen.

De svenske forskerne bak en liten, randomisert studie om CF og vitamin D snudde spørsmålet på hodet:

Hvor store tilskudd av vitamin D må en pasient med CF ha for å få blodnivået av vitamin D opp på optimalt nivå?

Svaret overrasket forskerne og viser sannsynlig også hvorfor så mange studier viser at vitamin D ikke virker: Selv om pasientene fikk daglige tilskudd på over 8.000 IE vitamin D3, greide bare to å komme over et nivå på 100 nmol/L i løpet av tre måneder.

Det finnes nesten ingen vitenskapelige studier av vitamin D som tester større døgn-tilskudd enn 2.000 IE.

Anbefalt døgndose for tilskudd i Norge er 400 IE vitamin D.

En pasient med CF må altså ha 20 ganger anbefalt dose for å nå optimalt nivå med vitamin D.

Konklusjonen fra svenskene er enkel:

Tilskudd av vitamin D kan bidra til redusert betennelse og forbedret lungefunksjon i CF.

Svensk undersøkelse av størrelsen på tilskudd

En canadisk undersøkelse fra 2017, bekrefter resultatet fra svenskene. I Canada fikk pasientene med CF tilskudd med 50.000 IE vitamin D3 ukentlig i 12 uker. 30% av deltakerne greide ikke å få D-vitamin-statusen sin over 75 nmol/L, som regnes som nedre grense for optimalt nivå.

Canadierne testet ikke pasientene for å måle evt virkning av tilskuddet på utviklingen av CF.

Legene vet lite

Det er godt dokumentert at folk med cystisk fibrose har vanskelig for å ta til seg vitamin D fra fordøyelsen. Som vi har sett, må folk med CF ha mye større tilskudd for å oppnå samme status på vitamin D som andre.

Likevel finnes ikke noen egne råd for tilskudd av vitamin D for folk med cystisk fibrose. Konsekvensen blir at CF-pasienter må leve med D-vitaminmangel og de negative effektene det kan få på både livskvalitet og levetid.

Årsaken er at legene mener de vet for lite. Da er det sikreste å ikke gjøre noe i det heletatt, så kan ingen beskylde deg for å ha gjort noe feil.

Denne studien viser i detalj hvor store tilskudd med vitamin D som må til for å korrigere mangel på vitamin D i pasienter med CF.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: