Kategorier
Uncategorized

Covid-19 og vitamin D er ei avsporing

Kommentar: Nomadene i Afrika har overskudd på sol og et jevnt, høyt blodnivå vitamin D. Å diskutere hvor store tilskudd vi må ha «kurere» covid-19 er en avsporing. Spørsmålet er hvor høyt blodnivå vi må ha for å forebygge å bli syke av covid-19.

Tilskudd med vitamin D har det siste fått mye fokus som en mulig løsning på koronapandemien. Vitamin D nevnes i samme åndedrag som Ivermectin, vaksiner og antivirale legemidler. Det viser hvor misforstått vitamin D er.

Mange argumenterer høyrøstet for at tilskudd med vitamin D vil forhindre at folk dør av covid-19. Staten argumenterer mot og mener det mangler bevis for at kosttilskudd virker som medisin mot covid-19.

Norske leger kaller D-vitamin-hammeren for «booster-doser«

Diskusjonen illustrerer godt problemet med vitamin D: Folk tror vitamin D er et kosttilskudd. Og legene mener covid-19 ikke kan kureres med kosttilskudd. Legene har selvfølgelig helt rett. Stoffet vi spiser som D-vitamintilskudd er biokjemisk inaktivt og påvirker ikke kroppen når vi spiser det. D-vitamintilskudd er bare en passiv råvare som kroppen lagrer og henter fram igjen for å produsere hormonet kalsitriol.

Covid-19 er ei avsporing

Hvis vi skal få diskusjonen om vitamin D tilbake på sporet, må folk lære at vitamin D er råvaren til et hormon og at D-vitaminmangel er ei hormonforstyrrelse. Å snakke om kosttilskudd som medisin mot covid-19 tåkelegger debatten.

Det er hormonforstyrrelsen vi kaller D-vitaminmangel som er viktig. Den har sammenheng med et utall plager og sykdommer i tillegg til covid-19. Mangel på vitamin D gir ei hormonforstyrrelse som er ÅRSAK til sykdommer. Det hjelper å lempe innpå vitamin D for å kurere hormonforstyrrelsen, men det er i seineste laget å gjøre det ETTER at vi har blitt syke.

Covid-19 og vitamin D er bare toppen av et gigantisk isfjell.

D-vitaminmangel er viktig

Hvis vi skal få vitamin D til å virke, må helsemyndighetene oppdatere kunnskapen om vitamin D:

Det mest overraskende med målingen av det naturlige blodnivået med vitamin D hos nomader i Afrika er at kvinner automatisk øker nivået når de blir gravide.

Fokuserer ensidig på tilskudd

Hvis vi leser Helsedirektoratets rapport «Vitamin D i Norge» fra 2018, ser vi et ensidig fokus på vitamin D som kosttilskudd. Budskapet i rapporten er enkelt:

  • Det er ikke bevist at tilskudd av kosttilskuddet vitamin D over 400 IE pr. dag virker som medisin mot noen sykdommer.
  • Det er ikke bevist at større tilskudd vitamin D enn 400 IE/dag er ufarlig.
  • Det er ikke vitenskapelig grunnlag for å anbefale større tilskudd gjennom maten 400 IE vitamin D pr. dag.

Norske myndigheter definerte i 2015 vitamin D som mat. Ansvaret for vitamin D ligger i Norge hos Mattilsynet og Helsedirektoratets rapport «Vitamin D i Norge» er skrevet av ernæringsfysiologer fra Nasjonalt råd for ernæring.

Hvor god greie på hormonforstyrrelser har ernæringsfysiologer?

Vitamin D bør ikke være et ernæreingsspørsmål. Vitamin D er ikke kosttilskudd.

Vitamin D må for all del ikke bli et koronaspørsmål. Da vil diskusjonen stilne når viruset blir en naturlig del av hverdagen.

Er vinden i ferd med å snu

Det kan se ut som pandemi-fokuset på vitamin D kan være i ferd med å få Helsedirektoratet til å reagere. Jeg håper konklusjonen fra myndighetene ikke bare blir «okei da, kosttilskudd virker mot covid-19».

Da er vi akkurat like langt.

Vitamin D er et hormon og det naturlige nivået i blodet er over dobbelt så høyt som norsk anbefaling. Det er fakta.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: