Kategorier
Sykdommer

Beinbrudd: Gror raskere uten D-vitaminmangel

Da legene etter fire år kurerte D-vitaminmangelen på en fyr som ikke fikk lårbeinsbruddet sitt til å gro, grodde beinet sammen på kort tid. Legene anbefaler å kurere vitamin D mangel for å få beinbrudd til å gro raskere.

Bryter du beinet, vil bruddet gro raskere hvis du ikke har D-vitaminmangel, mener legene ved et sykehus i Nederland. Saken handler om en mann med et komplisert beinbrudd som ikke ville gro. Etter fire år og tre operasjoner var bruddet fortsatt ikke grodd sammen. Da legene fant ut at mannen hadde alvorlig D-vitaminmangel og gjorde noe med saken grodde beinet sammen på kort tid.

Denne saksrapporten presenterer en pasient med en ikke-forening av lårbensakselen og D-vitaminmangel. Spontan helbredelse skjedde 4 år etter traumer etter normalisering av vitamin D-serumnivåer. Det illustrerer viktigheten av å teste nivået av vitamin D og sikre tilstrekkelig vitamin D-nivåer i bruddheling, i tillegg til andre bruddhelingfaktorer.

Prof. Dr. M.D. I.B. Schipper LUMC, Trauma surgery, Leiden, Netherlands

Last ned rapporten og slå opp på side 8, så ser du oversikt over forskningen som er gjort på beinbrudd og D-vitaminmangel. Det eksisterer flere forskningsrapporter som forteller om lignende observasjoner som Schipper har gjort. Ingen har så langt forsøkt å kurere D-vitaminmangel i bruddpasienter i større skala for å se om det kan ha noen effekt på bruddheling.

LES MER: Norske ortopeder bruker høydose vitamin D ved lårhalsbrudd

Som alle andre etterlyser professor Schipper også forsøk med tilskudd av vitamin D på bruddpasienter. Hun ser også bort fra muligheten med helt enkelt å kurere D-vitaminmangel.

Jeg tror vi skal sende en epost til Schipper og spørre hvorfor.

Det er mange leger som anbefaler å unngå D-vitaminmangel hvis du vil at bruddet skal gro fort. Seks amerikanske leger skriver i en artikkel i det medisinske tidsskriftet Av 75 pasienter med ankelbrudd som ble undersøkt hadde 60% D-vitaminmangel.

D-vitaminmangel var vanlig blant pasienter med fot- eller ankelskade sett på vår institusjon. Pasienter med lavenergi-brudd i foten eller ankelen hadde særlig risiko for D-vitaminmangel, spesielt hvis de røykte, var overvektige eller hadde andre medisinske risikofaktorer. Tilskudd med vitamin D (± kalsium) har vist seg å redusere risikoen for skjørhetsbrudd og forbedre helbredelse av brudd. Nivået av vitamin D bør overvåkes og tilskudd vurderes hos pasienter med brudd.

Flere forskningsstudier har vist at D-vitaminnivået blir redusert med opptil 50% ved kompliserte beinbrudd. Årsaken skal være at cellene som bygger bein (osteoblastene) trenger vitamin D til å holde rattet mens de gjør jobben. Til gjengjeld kan bruddet gro veldig kjapt hvis det er rikelig tilgang til vitamin D.

Legen L. Ray Matthews ved Grady Memorial Hospital fant i 2012 også at D-vitamin-status i pasienter på traumemottaket ble redusert med 50% i løpet av de første to døgnene etter innleggelse.

Hvis du bryter foten kan det se ut som det er ekstra viktig å kurere D-vitaminmangel og gi kroppen tilstrekkelig av hormonet vitamin D til å bygge opp igjen bruddet. Slik foreslår legeforeningen Endocrine Society at du kurerer D-vitaminmangel.

«Vi foreslår at alle voksne som har vitamin D-mangel behandles med 50.000 IE vitamin D2 eller vitamin D3 en gang i uken i 8 uker eller tilsvarende 6000 IE vitamin D2 eller vitamin D3 daglig for å oppnå et blodnivå på vitamin D over 75 nmol/L, etterfulgt av vedlikeholdsbehandling på 1500–2000 IE pr. dag.

Anbefaling fra Endocrine Society«

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: