Kategorier
Kommentarer Tips

Vitamin D er gull for god bedriftshelse

Tenk deg at bedriften får topp bedriftshelse og ansatte med null syke barn? Tenk om du som sjef slipper å oppleve ansatte med verken tredagers eller langtidssykemeldinger? Høres det for fantastisk ut? Skal vi tro ekspertene, er det mulig å komme et godt stykke på vei ved å kurere D-vitaminmangel.

Dette er ikke reklame for noe som helst. Vitamin D er gratis, bare du har mulighet til å sole deg. D-vitaminkrigeren informerer bare om god helse. Det oppnår du ved å kurere D-vitaminmangel.

Bedriftshelse og vitamin D er gull.

Tenk deg at du driver et hotell. Belastningen på arbeidstakerne er stor, enten de arbeider på rom eller i servering. Høyt nivå med vitamin D styrker både ledd og muskler og gjør folk immune mot både influensa og forkjølelse.

Hvis medarbeiderne dine har høyt nivå med vitamin D, kan hotellet gå en hel vinter uten at noen er borte med vondt i ryggen eller influensa. Arbeidstakere med høyt D-vitaminnivå vil spare både seg selv og bedriften for penger og prakk.

Hormonet som hindrer sykdom

Vitamin D er et hormon som kroppen lager store mengder av når huden blir utsatt for sol. Hormonet vitamin D sørger for at bein, sener og muskler holder seg friske og sterke.

Vitamin D er også hormonet som styrer immunforsvaret og gjør at T- og B-cellene dine sørger for å nedkjempe virus og bakterier og opparbeide antistoffer. Høyt nivå med vitamin D motvirker også depresjon og høyt blodtrykk.

Hormoner er ikke kosttilskudd og vitamin D er et hormon. Vitamin D er signalstoffet som setter i gang celler som reparerer kroppen. Immuncellene blir styrt av hormonet vitamin D. Cellene som frakter kalk og bygger bein blir også styrt av vitamin D.

Til og med produksjon og transport av serotonin, som bestemmer om du blir deprimert, blir styrt av vitamin D. Vitamin D er kort og godt hormonet som bestemmer om kroppen din holder seg frisk. Idretten har skjønt det. Vil bedriftene også skjønne det?

Sikrer god bedriftshelse

Hvis du mangler vitamin D, gjør det deg sårbar for høyt blodtrykk, belastningsskader og infeksjoner. Du blir rett og slett sterkere og stødigere hvis du ikke har D-vitaminmangel. Godt nivå med vitamin D i blodet er avgjørende hvis du vil holde deg frisk og i jobb.

Ungene har det også bedre uten D-vitaminmangel. Beina og tennene blir sterkere, immunforsvaret sørger for at de ikke får feber og det blir mindre risiko for at ungene får en autoimmun sykdom, som astma eller diabetes.

Folk blir gladere og trivselen på arbeidsplassen blir også bedre når medarbeiderne har høyt nivå med vitamin D.

Stor motstand mot vitamin D

Bildet av vitamin D som kosttilskudd, helsekost og naturmedisin er solid fundamentert. Myndighetene anbefaler oss å la være å dekke mer enn 10% av kroppens behov for vitamin D. Det finnes et lass med forskning som beviser at 10% av forsyninga med vitamin D ikke gjør noen forskjell. Og når 10% ikke virker, heter det at tilskudd med vitamin D er bare tull.

Årsaken til forvirringa er at 90% av behovet for vitamin D normalt blir dekt av sola. Med UVB-stråler fra sola, produserer kroppen normalt 10.000 IE vitamin D pr. dag. Asfaltarbeidere er arbeidstakerne i Norge med høyest nivå vitamin D. Problemet er at svært få arbeider utendørs.

Her i Norge er sola uansett for svak til å produsere vitamin D åtte måneder. Derfor trenger vi soltilskudd for å holde kroppen forsynt med hormonet vitamin D.

Vi trenger 10 ganger så mye

Hvor mye du trenger er enkel matematikk ifølge Endocrine Society: 90% av behovet for vitamin D blir dekt av sola. Myndighetene i Norge anbefaler at vi dekker 10% av behovet, siden med 400 IE vitamin D er det vi normalt får gjennom maten. Når 400 IE er 10%, er 100% av behovet 4.000 IE.

4.000 IE vitamin D er mengden som må til for å skape en ideell bedriftshelse, ifølge Endocrine Society.

4.000 IE vitamin D pr. dag er tilfeldigvis samme mengde som ifølge det norske Helsedirektoratet er øvre trygge grense for tilskudd av vitamin D for alle.

Myndighetene sier det er trygt å ta 4.000 IE vitamin D og det er mengden dekker 100% av behovet for vitamin D.

Hvorfor anbefaler da myndighetene å dekke bare 10%? Svaret er ganske enkelt: Verdens helseorganisasjon (WHO) anerkjenner ikke at kroppen lager vitamin D selv ved hjelp av sola.

Enkelt å kurere D-vitaminmangel

Den internasjonale legeforeningen Endocrine Society, som organiserer 17.000 endokrinologer, anbefaler 6.000 IE pr. dag i åtte uker for å kurere D-vitaminmangel. De mener at vi først må fylle lageret med vitamin D, før det er noe poeng i å begynne å ta daglige tilskudd.

For å fylle på lageret trengs det store tilskudd i åtte uker, mener legene.

Risikogruppene trenger mer

Risikogrupper for alvorlig mangel på vitamin D er ifølge Helsedirektoratet overvektige, mørkhuda, diabetikere og pensjonister.

Hvis du er i risikogruppen for D-vitaminmangel, mener Endocrine Society at det er trygt for alle å ta inntil 10.000 IE vitamin D pr. dag (du husker sola?). Anbefalingen fra legeforeningen Endocrine Society kan ha stor betydning for bedriftshelse.

Vi foreslår at alle voksne som har vitamin D-mangel behandles med 50.000 IE vitamin D2 eller vitamin D3 en gang i uken i 8 uker eller tilsvarende 6000 IE vitamin D2 eller vitamin D3 daglig for å oppnå et blodnivå på vitamin D over 75 nmol/L, etterfulgt av vedlikeholdsbehandling på 1500–2000 IE pr. dag.

Anbefaling fra Endocrine Society

Mye skrekkpropaganda om vitamin D

Både myndigheter og medier er opptatt av at vitamin D kan være giftig. Det har de rett i, men vitamin D er giftig bare i ekstreme mengder inntatt daglig over måneder og år. Akkurat som fluortabletter, vitamin A, salt og det meste annet er giftig i store mengder.

Det finnes ingen dokumentasjon på at det er noen som har blitt skadet bare ved å ta tilskudd med vitamin D i doser under 10.000 IE. Store mengder vitamin D sammen med tilskudd av kalsium kan gi hyperkalsemi.

Folk som lever i sola ved ekvator lager sjøl 10.000 IE vitamin D i huden hver dag uten at de tar skade av det.

Av John

John Enebak er pensjonert journalist, bor i skibygda Meråker og skriver om D-vitaminmangel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: