Kategorier
Anbefaling

Anbefalt tilskudd fra Endocrine Society

Anbefalt tilskudd av vitamin D fra legeforeningen Endocrine Society er 1.500-2.000 IE som daglig tilskudd for alle. Overvektige, mørkhuda og folk med autoimmune sykdommer, bør ta to-tre ganger mer, mener legene.

Legeforeningen Endocrine Society kom for noen år siden med anbefalt tilskudd for hvordan D-vitaminmangel skal kureres. For å kurere vitamin D mangel, anbefaler legene tilskudd tilsvarende 15 skjeer tran hver dag i to måneder. Vedlikeholdstilskuddet legene anbefaler er fem ganger så stort som offisiell norsk anbefaling.

LES MER: Vitamin D er et hormon, ikke et vitamin

Vi foreslår at alle voksne som har vitamin D-mangel behandles med 50000 IE vitamin D2 eller vitamin D3 en gang i uken i 8 uker eller tilsvarende 6000 IE vitamin D2 eller vitamin D3 daglig for å oppnå et blodnivå på 25(OH)D over 30 ng/ml, etterfulgt av vedlikeholdsbehandling på 1500–2000 IE/d.

Endocrine Society

LES MER: Universitetet i Oslo testa oppskrifta til Endocrine Society.

Her er tabellen med anbefalingen fra Endocrine Society. Anbefalingen fra Endocrine Society er kolonnene til høyre på bildet. «UL» betyr «upper limit» eller øvre grense. «Daily requirement» eller dagsbehov gjelder for folk med normal helse og kroppsbygning. Legene i Endocrine Society anbefaler at folk i risikogruppene (overvektige, mørkhuda, eldre eller diabetikere) tar større tilskudd. Inntil 10.000 IE er ifølge legene trygg dose som ikke vil føre til skadevirkninger av vitamin D. Trykk på bildet for å se den komplette tabellen.

Anbefaling fra Endocrine Society

Dette sier Endocrine Society selv om grunnen til at de anbefaler høyere tilskudd av vitamin D:

Tatt i betraktning at vitamin D-mangel er veldig vanlig i alle aldersgrupper, og at få matvarer inneholder vitamin D, anbefalte arbeidsgruppen tilskudd ved foreslått daglig inntak og tålelige øvre grensenivåer, avhengig av alder og kliniske forhold. Arbeidsgruppen foreslo også måling av vitamin D-nivå ved en pålitelig analyse som den første diagnostiske testen hos pasienter med risiko for mangel. Behandling med enten vitamin D2 eller vitamin D3 ble anbefalt for pasienter med mangel.

Fra rapporten til arbeidsgruppa i Endocrine Society.

Ifølge Endocrine Society er vitamin D råvaren til et hormon og ikke et vitamin. Hormonet vitamin D er et signalstoff som styrer overføring av kalsium fra fordøyelsen til blodet og sørger for at vi bygger beinmasse. I tillegg styrer hormonet også immunforsvaret.

Legene i Endocrine Society understreker at det er viktig å sikre at du ikke har vitamin D mangel før du begynner å ta vedlikeholdsdoser. Hvis ikke oppnår du bare å vedlikeholde D-vitaminmangelen din. Her er oppskrifta på hvordan du kurerer D-vitaminmangel:

D-vitaminmangel er altså ikke vitaminmangel, men ei hormonforstyrrelse. Det man vet, har man ikke vondt av.

Mye skepsis til vitamin D

I Norge er skepsisen til vitamin D stor. Det som egentlig er et hormon kroppen selv produserer, er her i landet klassifisert som kosttilskudd og reguleres av mattilsynet. Helsedirektoratet er mest opptatt av at vitamin D kan ha skadevirkninger hvis det blir tatt som tilskudd i ekstreme mengder.

Mytene om farene ved vitamin D er både mange og dypt forankra. Mye av mytene hører sammen med tran, som har så mye vitamin A at det kan være farlig å spise mer enn to skjeer. Sannheten er at vitamin D er rimelig harmløst og i høyeste grad vennligsinna.

Alt er farlig i ekstreme mengder. Sånn er det med vitamin D også, men du dør ikke av vitamin D. Da må du spise fire kilo av de sterkeste vitamin D-tablettene du får kjøpt i Norge. Det tror jeg ikke er fysisk mulig.

Anbefalingen fra Endocrine Society sier at inntil 10.000 IE vitamin D er trygt daglig tilskudd. Helsegevinsten av å unngå hormonforstyrrelsen vi kaller D-vitaminmangel er enorme. I forhold til gevinsten av å ha et normalt høyt nivå med vitamin-D er «farene» ved å ta tilskudd nesten ikke-eksisterende.

  • DETTE ER VITAMIN D:
  • Vitamin D er et steroidhormon som huden lager med UVB-stråler fra sola.
  • 90% av behovet for vitamin D blir dekt fra sola.
  • D-vitaminmangel er en hormonmangel som påvirker det endokrine systemet.
  • – D-Vitaminmangel fører til dårligere beinhelse og er knyttet til utviklingen av autoimmune sykdommer, kreft og hjerte-/karsykdommer.


Hvis du har synspunkter på denne artikkelen, vil jeg sette pris på at du sender meg ei melding, spesielt hvis du er kritisk. Bruk kommentarfeltet under her. Kommentaren blir ikke offentliggjort hvis du ikke ber om det.
Gjene send en epost på john.enebak@gmail.com eller ring på 92613188.

%d bloggere liker dette: