Kategorier
Anbefaling

Anbefaler større doser vitamin-D til risikogrupper

Den amerikanske legeforeningen Endocrine Society Anbefaler større doser vitamin-D til risikogrupper. Norske myndigheter anbefaler ikke noen å ta mer enn 800 internasjonale enheter pr. dag til alle, mens amerikanerne anbefaler opptil 10.000 IE viatamin D pr. dag til riskogruppene for D-vitaminmangel.

Myndighetenes offisielle anbefalingen for tilskudd av vitamin D ble laga av kostholdseksperter for snart 100 år siden. Målet var den gang å holde befolkningen forsynt med nok vitamin D til å unngå sykdommen rakitt (engelsk syke). Denne anbefalingen står fortsatt i hevd og det er fortsatt kostholdseksperter som gir staten råd om vitamin D.

Vitamin D er et hormon

I mellomtiden har vi lært at vitamin D er et steroidhormon som har langt større betydning enn bare å hindre engelsk syke. Vitamin D griper rett inn i hormonbalansen. Etter årtusenskiftet har det også blitt slått fast at vitamin D har en viktig rolle i immunsystemet og at D-vitaminmangel sannsynligvis har en avgjørende rolle i utviklingen av autoimmune sykdommer. Derfor anbefaler endokrinologene større doser vitamin-D til risikogrupper.

Dette ser kostholdsekspertene som bestemmer Helsedepartementets D-vitaminpolitikk bort fra. De mener de ikke har bevis nok for at vitamin D er et hormon og er bekymret for at styringa av vitamin D skal miste betegnelsen «næringsmiddel» og gli inn i hendene på legene.

Mer av det som ikke virker

Det er internasjonalt anerkjent blant kostholdsekspertene at 400 internasjonale enheter vitamin D pr. dag et tilstrekkelig for å holde den voksne befolkningen fri for D-vitaminmangel. Det ble bestemt også i Norge, da Statens råd for ernæring i 2006 fant ut at det trolig er 2 millioner nordmenn som har D-vitaminmangel.

Da Ernæringsrådet i 2017 fant ut at D-vitaminmangel i Norge ikke hadde blitt redusert på 10 år, ble anbefalingene revidert på nytt. Og på nytt ble 400 internasjonale enheter vitamin D vedtatt som anbefalt tilskudd.

25 ganger statens anbefaling

I 2011 grep legene i Endocrine society (en internasjonal organisasjon for leger som er spesialister på hormonforstyrrelser) inn og laget sin egen anbefaling for daglig inntak av vitamin D.

Folk har forskjellige behov for tilskudd, mener legene. Derfor tar anbefalingene fra Endocrine Society (ES) høyde for at det finnes folk som trenger mye høyere tilskudd enn andre for ikke å få D-vitaminmangel.

Gravide er en slik gruppe og ES anbefaler 10 ganger så høyt tilskudd til gravide som den norske staten. Anbefalingen for risikogruppene er opptil 25 ganger så høye som statens anbefalinger.

I denne tabellen finner du anbefalingene fra Endocrine Society. Minsteanbefalingene fra ES er identiske med statens anbefalinger, men anbefalt dagsinntak for å vedlikeholde en god D-vitaminstatus til en person over 18 år, er fem ganger høyere. Hvid du har D-vitaminmangel eller tilhører ei av risikogruppene, er anbefalingen fra ES 25 ganger så høye som statens anbefalinger.

Endocrine societys minstemål er identisk med de norske anbefalingene, men anbefalt dagsinntak er mer enn dobbelt så høyt. Tabellen har en egen anbefaling for gravide og ammende, som er 10 ganger så høye som de norske anbefalingene.

Du kan måle nivået av D-vitamin

Å ta nok tilskudd er en ting. Å ha nok vitamin D i blodet er noe helt annet. Kroppen gir tydelige varselsignaler på D-vitaminmangel, men vil du vite, må du få fastlegen til å måle. Det finnes tester du kan kjøpe for å måle sjøl, men disse er både dyre og kan være unøyaktige i forhold til laboratorietesten fastlegen din kan rekvirere på nærmeste sykehuslaboratorium.

Dette er grensenivåene fra Endocrine Society for det som regnes som D-vitaminmangel og optimalt nivå av vitamin D i blodet. Helsedirektoratet mener alt over 50 nmol/L er optimalt.

  • > 200 nmol/L : Potensiell toksisitet
  • 75-150 nmol/L : Optimale verdier
  • 50-74 nmol/L : Utilstrekkelig
  • < 50 nmol/L : Mangel
  • < 12,5 nmol/L : Alvorlig mangel
    (nmol/L betyr nanomol per liter blod.)

Uoffisielle anbefalinger

Søker du litt rundt på Facebook og Youtube, er det nok av folk som mener at mer er bedre. De fleste legene er enige om det ikke er sant. Hvis du ikke har D-vitaminmangel, skader det mer enn det hjelper om du hiver innpå ekstra. Vitamin D hjelper ikke mot noe annet enn D-vitaminmangel.

Anbefaler større doser vitamin-D til risikogrupper

100 IE vitamin D pr. kilo kroppsvekt pr. dag inntil 10.000IE er en tommelfingerregel som høres logisk ut. Denne anbefalingen stemmer godt med anbefalingen for trygg øvre grense fra Endokrine society. For meg, med mine 78 kilo, vil det si 7.800IE pr. dag, som er litt over de 5.000IE som jeg har fått råd om å ta hver dag (jeg bruker medisin som gjør at jeg tar opp mindre vitamin D enn andre).

NASA har forska på Vitamin D for å vite hvor mye de må sende med astronautene sine ut i rommet, der de får null sol. Etter å ha forska en vinter på mannskapet ved den amerikanske sydpolbasen, kom de til at 2.000IE er for lite til å holde jevn D-vitaminstatus gjennom svarte vinteren. Spesielt hvis du har D-vitaminmangel i utgangspunktet. Da greier ikke 2.000IE pr. dag engang å vedlikeholde D-vitaminmangelen din.

En endokrinolog i England sier til BBC at han anbefaler 1000IE som vedlikeholdstilskudd i tillegg til normalt, sunt kosthold. Det er samme tilskudd som gis til fanger i engelske fengsel. Han understreker imidlertid at du må fylle opp lageret ditt først, hvis du ikke bare vil vedlikeholde D-vitaminmangelen din. Derfor anbefaler han at du de første seks ukene hiver innpå 5-6.000IE pr. dag.

Plass til mye

Vitamin D lagres i fettvevet ditt og det er plass til mye. Jeg har ikke sett forskning som bekrefter dette, men det blir påstått at fettvevet til en gjennomsnittsnordmann har plass til mellom 500.000 og 750.000 internasjonale enheter. Det tilsvarer ca. to bokser med de sterkeste D-vitamintablettene du får kjøpt uten resept på apoteket.

%d bloggere liker dette: