Kategorier
Kommentarer Myndigheter

Anbefaler staten for lite tilskudd?

En gruppe leger i Saudi-Arabia som testa tilskudd med vitamin D på 2.000 IE (fem skjeer tran) opplevde at nivået sank under minimum på 50 nmol/L. Forskere i NASA har lagt fram resultater som viser det samme. Hvorfor anbefaler staten at vi tar 10 milligram vitamin D som tilskudd hvis det er alt for lite?

Legene som testa tilskudd konkluderer i rapporten sin med at folk som er overvektige sannsynligvis trenger 6.000 IE vitamin D i tilskudd for å holde nivået over minimum.

6.000 IE pr. dag i tre måneder

Før legene starta testen av tilskudd, kurerte de deltakerne for D-vitaminmangel og fikk nivået i blodet opp til 90 nmol/L Det gjorde de ved å gi deltakerne 6.000 IE (150 mikrogram vitamin D) i tre måneder. Så mye måtte til for å få deltakerne opp i det som regnes som optimalt nivå. Deretter fikk pasientene 2.000 IE vitamin D (50 mikrogram) pr. dag i tre nye måneder.

Målet var å finne ut om D-vitaminnivået i blodet til pasientene ville holde seg på 90 nmol/L, eller om det ville synke når pasientene fikk «bare» 50 mikrogram (2.000 IE) vitamin D pr. dag. Nivået sank med 45% på tre måneder og havna for de fleste under minimum på 50 nmol/L.

LES MER: Hvor mye er for mye av vitamin D?

Hvis dette ble mye tall, er bunnlinja at 50 mikrogram (fem ganger statens anbefaling) ikke var nok til å vedlikehold et optimalt nivå av vitamin D.

D-vitaminmangel er et stort problem i Saudi-arabia og saudiske leger forsker mye på D-vitaminmangel. Derfor har de funnet ut at plager som f.eks. ryggsmerter forsvinner når pasientene får kurert D-vitaminmangel.

LES MER: Dette er D-vitaminmangel

Problemet i Saudi-Arabia er utrolig nok at folk får for lite sol. De fleste går tildekket ute i sola og trekker innomhus i timene når sola er sterk nok til å lage vitamin D i huden. Du blir ikke brun av å gå i burka.

Dårlig nytt for nordmenn

Hvis vi overfører resultatet fra Saudi-Arabia til Norge, er et dårlige nyheter hvis du ønsker å unngå D-vitaminmangel. Anbefalingen for daglig tilskudd gjennom vinteren i Norge er 400 IE vitamin D, som tilsvarer ei skje tran.

Hvis tilskudd på 2.000 IE vitamin D halverer D-vitaminnivået, er det liten grunn til å tro at 400 IE vil greie å holde D-vitaminnivået oppe.

For folk i risikogruppene for D-vitaminmangel ser det enda verre ut. De saudiske legene skriver i rapporten sin at folk med BMI på over 30 vil trenge seks ganger så stort tilskudd som en person med normal BMI.

Hvis det stemmer, betyr det at overvektige trenger mer enn 6.000 IE vitamin D pr. dag for å unngå D-vitaminmangel. I Norge er 4.000 IE satt som grense for øvre sikre dose, som også er for lavt ifølge forskerne i Saudi-Arabia.

Bekreftet av NASA

NASA har undersøkt hvor høye tilskudd av vitamin D astronauter må ha på langferd i rommet. De fikk også bekrefta at 2.000 IE vitamin D pr. dag ikke er nok til å holde et tilfredsstillende nivå av vitamin D i blodet.

NASA kurerte ikke D-vitaminmangel i forsøkspersonene da de startet forsøket sitt, men ønsket etter seks måneder å finne D-vitamin-nivå over 80 nmol/L. De kom ikke over 71 nmol/L selv med tilskudd på 2.000 IE. Ingen av forsøkspersonene hadde uønskede virkninger av D-vitamintilskuddene etter fem måneder.

Resultater: Ca 5 måneder etter tilskudd startet, økte nivået av vitamin D i blodet til 71 nmol/L i gruppen som fikk 2000-IU. Gruppen som fikk 1.000 IE økte til 63 nmol/L og gruppen som fikk 400 IE vitamin D i tilskudd økte til 57 nmol/L. For kontrollgruppen som ikke fikk tilskudd av vitamin D sank nivået til 34 nmol/L.

Rapport fra NASA

Legeforeningen Endocrine Society anbefaler også 6.000 IE pr. uke to måneder for å bygge opp et optimalt nivå med vitamin D. Deretter anbefaler de 1.500 til 2.000 IE vitamin D i daglige vedlikehold for normalt friske mennesker. Risikogrupper for D-vitaminmangel anbefaler de mer (ifølge Helsedirektoratet er risikogruppene overvektige, mørkhuda, diabetikere og eldre). Endocrine Society oppgir at 10.000 IE (250 mikrogram) er trygg som øvre grense for tilskudd med vitamin D.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: